Körkép

2024.03.28. 20:00

Hogyan főzzük tökéletesre a húsvéti sonkát? - Vasi hentest kérdeztünk

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, sok család örömmel készül az ünnepi asztalra való finomságokkal. A húsvéti sonkát nem nélkülözhetjük az ünnepen.

Gáspár Eszter

Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban. Ez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége közös közleményéből derül ki. Keressük a sonkát!

Sonkát
A húsvéti sonkát nem nélkülözhetjük az ünnepen
Fotó: Szendi Péter

Desits Zoltán hentes elárulta: a jó sonkát elkészíteni idő kell

A húsvéti sonka kiválasztásán legalább annyi múlik, mint az elkészítésén, nem mindegy, milyet emelünk le a polcról. Az alábbiakban ehhez adunk egy kis segítséget, Simon Gábor és Desits Zoltán hentestől. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

A húsvéti sonka, mint fogalom, sok mindent takarhat: a hústermék lehet nyers vagy hőkezelt, bőrös vagy bőr nélküli, csontos vagy csont nélküli, azon belül pedig sertéscomb, lapocka, tarja, karaj vagy csülök.

A sonka színe, illata és állaga árulkodik arról, hogy milyen minőségű. A színének barnásnak kell lennie, érezni lehet rajta az intenzív füstösséget, az állaga pedig jóval keményebb, mint a gyorspácoltaké. Ez utóbbi rózsaszínesebb, nincs erősen füstölve, ráadásul vizes, ami jelentősen megnöveli a súlyát.

Simon Gábor hentestől megtudtuk: az árak a tavalyihoz képest 5-10 százalékkal nőttek. Az idén a sláger a tarja és a hagyományos sonka. A hagyományos előállítású, konyhasóval pácolt, érlelt combsonkák, hátsó csülkök, angol szalonnák, tarják és a kötözött sonkák ilyenkor a legkeresettebbek. A vásárlók nagyon figyeltek arra, hogy minőségi, hosszú füstölésű árut vásároljanak - tudtuk meg.

A sonkafőzés nem bonyolult, hiszen csak annyi a dolgunk, hogy bő vízben puhára főzzük a húst. Bár ez egyszerű feladatnak tűnhet, könnyen elrontható. Például, ha nem várunk eléggé a kihűlésével, és szeletelés közben szétesik. Más hibákat is elkövethetünk sonkafőzés közben: például, ha nem adunk plusz alapanyagot a főzővízhez - mondta el érdeklődésünkre Desits Zoltán. 

A hentes tanácsa még: - A sonkát főzzük úgy, mintha húslevest készítenénk! Jó nagy lábasban, annyi vízben, amennyi ellepi, alacsony láng felett, épp csak gyöngyözve, akár két-három órán keresztül. A vízbe kerüljön: vöröshagyma, fokhagyma, egész bors, babérlevél, esetleg koriander és mustármag.

Nagyon figyeljünk a hőfokra, mert ha magas hőmérsékleten főzzük, akkor a sonka szétesik, élvezhetetlen lesz. Az aranyszabály szerint a főzési idő a sonka méretétől is függ. Ha tökéletes ünnepi sonkát szeretnénk, fontos odafigyelni a részletekre - javasolta Desits Zoltán.

Tojás is mehet bele

Amikor a sonka már majdnem készre főtt, az utolsó 20-25 percben az alaposan megmosott tojást is mellé tehetjük. A főtt tojás így sokkal ízletesebb lesz. Csakúgy mint a sonkát, a tojást is hagyjuk a főzővízben!

Amikor a sonka és a tojás elkészült, érdemes rátenni a fedőt a fazékra, és hagyni, hogy teljesen kihüljön. Ez segít megőrizni a sonka nedvességét, így szaftos és könnyen szeletelhető marad, szép vékony szeleteket adva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában