Hasznos tudnivalók

2024.03.12. 14:07

Tart a fialási időszak Vasban: mit tegyünk, ha vaddisznóval találkozunk? - a vadászkamara elnöke adott választ

Egészen május végéig érdemes azzal számolniuk az erdőt járóknak, hogy itt-ott összetalálkozhatnak malacokat vezető vaddisznókocákkal. De hogy mit érdemes tennünk egy ilyen találkozás alkalmával? A kérdésre Gagyi István, a vadászkamara vasi elnöke adta meg számunkra a választ.

Polgár Patrícia

Ne ijedjünk meg, ne próbáljuk bottal elkergetni, a vadon élő állat alapvetően fél az embertől

Forrás: MW-archív

A vaddisznók párzási ideje az október és január közötti időszakra esik, így január második felétől egészen május végéig, a fialási időszak befejezéséig előfordulhat, hogy az erdőben tartózkodók olyan anyakocát láthatnak, amely a malacait vezeti. A konda 4–10 malacból is állhat

– Ilyenkor arra kérünk mindenkit, hogy ne ijedjen meg, és lehetőleg a vaddisznókat se ijessze meg. Helyette hangot adva adjuk a tudtukra, hogy ott vagyunk. A vadon élő állat alapvetően fél az embertől, így biztos, hogy az anya el fogja vezetni a fiait a környékről – mondta el Gagyi István, aki hozzátette: az anyakocák ok nélkül sosem támadják meg az embert, ez csak akkor történhet meg, ha váratlan helyzetbe hozzuk az anyakocát, például megpróbáljuk bottal elkergetni, vagy a velünk lévő kutya elindul feléje. Gagyi István arra is felhívja a figyelmet: amennyiben elárvultnak tűnő malacot látunk, ne próbáljuk meg megsimogatni vagy befogni, hiszen előfordulhat, hogy egy-egy kis vaddisznó lemarad a testvéreitől, de abban szinte biztosak lehetünk, hogy az anyja a közelben van és keresi őt. Közeledésünket esetleg támadásnak is veheti, amire agresszívan reagálhat, ha pedig az „emberszagot” megérzi a malacon, végleg elhagyhatja azt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában