Oktatás

2024.04.30. 11:00

A környezettudatos nevelést nem lehet elég korán kezdeni - Hulladékból alkottak játékokat a Mesevár oviban

Hulladékgazdálkodási napot tartottak a szombathelyi Mesevár Óvodában. A kicsik nyelvére szabva, interaktív, mesés előadásokkal és kézműves foglalkozásokkal edukálták a gyerekeket a környezetvédelem fontosságáról.

Csabai Bernadett

Rendhagyó nap az oviban

Fotó: © Cseh Gábor

A SZOVA Nonprofit Zrt. kezdeményezésére jött lére a Környezetvédelem és szemléletformálás nevű projekt, mellyel főként óvodákba és közösségi rendezvényekre látogat el a társaság. Több helyszínen zajlott a nap, az egyik teremben a SZOVA munkatársa interaktív előadás formájában mutatta be az ovisoknak szelektív hulladékgyűjtést, az újrahasznosítás fontosságát és a különböző újrahasznosítható anyagokat. A másik teremben közösen barkácsoltak a kicsik: számtalan kreatív újrahasznosítási lehetőség létezik, amelyek segítségével a gyerekekhez is közelebb hozhatjuk a témát, felkelthetjük érdeklődésüket, tágíthatjuk fantáziájukat. Ottjártunkkor például vécépapírgurigából mókás állatfigurákat alkottak közösen.

Hulladékból is lehet mókás játékokat készíteni
Hulladékból is lehet mókás játékokat készíteni
Fotó: © Cseh Gábor

Hulladékgazdálkodás felelős módon

Az óvodai környezeti nevelés alapozó jellegű, így meghatározó szerepet játszik az egyén környezetkultúrájának alakításában. A környezeti nevelés játszani hív hiszen az óvodás életkori sajátossága az, hogy játszik és a körülötte lévő világgal így ismerkedik – fogalmazott Ottó Péterné Horváth Mónika, a Süni csoport óvodapedagógusa. A programmal egyidejűleg kiállítást is szerveztek idén már második alkalommal. - A tavalyi évben a Víz világnapjához kapcsolódott a program és a Hulladékból Mese vár ránk! nevet kapta, a gyerekek különböző mesék jeleneteit vagy szereplőit alkották meg a szülőkkel közösen. Az idei évben a Játszd újra nevet kapta a kiállítás és különböző gyermekjátékokat vártunk a családoktól. A legötletesebb alkotásokat díjazzuk, de minden résztvevő kap oklevelet, apró ajándékot – tette hozzá az óvodapedagógus.

Nagyon sok újrahasznosítható termék van (műanyag, papír, karton, pet palack, üveg, alumínium, fa, hungarocell) amelyek művészeti alkotásként önthetnek újra formát. És valóban rendkívül kreatív játékok készültek újrahasznosítható anyagokból: tojáskartonból összerakott tetris, focipálya szintén kartondobozból, mutatós labirintus is szerepelt a kiállítás repertoárjában.

- Mindenképpen azt szerettük volna, ha ezek a művek otthon, a családdal együtt készülnek el, hiszen a közös alkotás örömre, az együtt töltött idő mindennél többet jelent és a mai rohanó, technikai tárgyakkal körülvett világunkban a gyermekek számára egy másfajta elfoglaltságot a szülők számára pedig valamiféle nosztalgiát jelenthet az együttes barkácsolás. Az is a célunk ezzel a programmal, hogy a családokat bevonjuk az óvoda életébe, illetve az óvoda és a család együttműködését szorosabbá fűzzük. Az alkotásra ösztönzi őket, ahol a fantáziájuk, asszociációs készségük kibontakozhat, a finommotorikus készségeik és kreativitásuk fejlődhet. – zárta gondolatait a Mesevár Óvoda óvodapedagógusa.

 

Kiállítást is szervezett az ovi
Kiállítást is szervezett az ovi
Fotó: © Cseh Gábor

A környezetvédelem és az ezzel együtt járó szelektív hulladékgyűjtés, az anyagok újrahasznosítása kiemelten fontos téma, hiszen a háztartási szemét, amit nap mint nap termelünk nagy mértékben szennyezi a környezetünket. Éppen ezért felelősségünk van abban, hogy hogyan gondolkozunk erről és milyen példát mutatunk a gyerekeinknek. E gondolat mentén hozta létre a programot a SZOVA Nonprofit Zrt. Tánczos Andrea, a cég munkatársa kérdésünkre elmondta, tapasztalati szerint egyre több családban beszédtéma a felelős hulladékgazdálkodás.

- Számos gyerkőcnek már van előzetes tudása a témában, a nagyobbak már azt is tudják, mi az a szelektív hulladékgyűjtés, milyen anyagokat kell külön szemetesbe tennünk. Olyan is előfordult, hogy én tanultam valamit a jelen lévő gyerekektől a témában – mondta a SZOVA munkatársa, majd kiemelte a program fő célja az, hogy hulladékmentesebbé tegyük a környezetet és elkezdjék a szemléletformálást már egészen kicsi korban.

Egyre több intézményben fektetnek nagyobb hangsúlyt a környezettudatos nevelésre. Múlt héten Az EndPlasticSoup (Szabadítsuk meg a világot a mikroműanyagoktól!) program magyarországi nagyköveteként másodszor szervezett környezetvédelmi napot a Zrínyi Ilona Általános Iskolában a Rotary Club szombathelyi szervezete, erről a beszámolónk itt olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában