Már kéthetes az állat

2024.04.14. 11:48

Csikó született Kőszegszerdahelyen - A huszár hagyományőrző család örül a kis lónak

Csikó született a huszár hagyományőrző családnál Kőszegszerdahelyen: Drenováczék örülnek a most már kéthetes kis lónak.

Merklin Tímea

Fotó: Drenovácz Violetta

Drenovácz Violettától megtudtuk: az övé az anya, a 12 éves Naomi, a csikónak még nincs neve.

A születéséről elmondta: Nagypéntekre várták a csikót, már az előtte való napokban is kijártak Naomihoz éjszaka, hogy ha ellik, segítséget tudjanak nyújtani. 

A kis csikónak még nincs neve, az anya Naomi, 12 éves
Fotó: Drenovácz Violetta

- Korábban már született nálunk négy csikó, mind hajnalban. Azt is tudtuk, hogy a lovak főleg éjjel szoktak elleni, csak tíz százalékban napközben, akár egy front is beleszólhat a folyamatba. Aznap este is kimentek hozzá apuék (Drenovácz István, a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület tagja – a szerk.), hogy megnézzék, mi a helyzet, nem látszott, hogy Naomi közvetlenül ellés előtt állna. Nem sokkal később az öcsém szólt apunak, hogy menjen, nézze meg a lovat, apám kiment, és akkor már állt a kiscsikó. Előtte fél órával még nem lehetett látni, hogy bármilyen komoly történés lesz – mesélte Violetta. 

A csikó Nagypénteken született a huszár hagyományőrző családnál, Drenováczéknál
Fotó: Drenovácz Violetta

 

A csikót Violetta megtartja, szeretné felnevelni. Hároméves kora után szokás a lovakat belovagolni, addig meg arra tanítják, hogy lehessen vezetni, ki lehessen kötni, aztán egy kis futószárazás. Fiatalabb korban könnyebb tanítani a lovakat ugyanúgy, mind a gyerekeket – mondta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában