Számok és tények

2024.04.05. 11:00

Összegzés: ennyi utca újult meg Szombathelyen 2019 óta

"Öt évetek volt rá" - mint azt megírtuk, ez a felirat került csütörtök reggelre a szombathelyi útfelújításokat jelző táblákra. Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely!-frakció vezetője reagált Facebook-posztban. Megtudtuk a mintegy 680 szombathelyi utcában 2019 óta mennyi útrekonstrukciót hajtott végre a baloldali városvezetés.

Vaol.hu

Öt évetek volt rá!

Forrás: Olvasó

Mint arról korábban írtunk: az elmúlt időszakban több táblát helyezett ki a baloldali vezetésű önkormányzat az alábbi felirattal: "Ezt az utat felújítjuk!" Csütörtök reggelre a táblákra piros feliratok kerültek: "Öt évetek volt rá!"

Tóth Kálmán baloldali frakcióvezető Facebook-posztban sorolta fel a szombathelyi utcafelújításokat
Fotó: VN-archív/Cseh Gábor

(...) bizottsági elnökként és a déli városrész képviselőjeként is csak mosolyogni tudok e gyermekded kísérlet felett

 - ezt már Tóth Kálmán, az ÉSZ-frakció vezetője közölte csütörtöki Facebook-posztjában. Szerinte a Fidelitas akciója a táblaátragasztás. A politikus tájékoztatójából mindenesetre megtudtuk: 2019 óta 28 útfelújítást tudott véghez vinni a baloldali városvezetés. Az idei útfelújítási program részeként 10 utcát nevesített még, bár van, aminek csak egy rövid útszakaszát érinti majd a beruházás. 

Szombathely városát mintegy 680 utca hálózza be, az utak jelentős része önkormányzati fenntartásban, kezelésben áll. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Tóth Kámán által felsorolt beruházásokból

  •  a Magyar László utca, a Paragvári utca, a Nádasdy utca és a Dozmat utca rekonstrukciója kormányzati támogatásból valósult meg; 
  •  a Szent Quirinus utca hiányzó részének megépítéséhez az uniós támogatást még a Puskás Tivadar polgármester által irányított városvezetés szerezte. Ebből a forrásból újíthatták fel a Kodály Zoltán utcát, a Károly Róbert utcát, a Szőlős utcát is; 
  • A Fadrusz utca úturkolatát magánútként újították fel, így a költségek 50 százalékát az ott élők finanszírozták;
  • A Fürdő utca útburkolatának javításához az önkormányzat mintegy 5,1 millió forinttal járult hozzá, miután az utcában gázközmű-rekonstrukció történt, így a szolgáltató köteles volt helyreállítani a felbontott útszakaszt;
  • Lakossági aláírásgyűjtések után épült meg a Jégpince utca-Gagarin utca és a Markusovszky Lajos utca-Sugár út kereszteződésében a körforgalom. A város által eladott területeken tervezett  új társasházak építése miatt emelték fel hangjukat a lakók és civil szervezetek képviselői.
  • A Szent István király utcai híd szinte teljes újraépítése csaknem 320 millió forintra rúgott, ahhoz 130 millió forint kormányzati forrást használtak fel.

Ezzel párhuzamosan a városi hetilap nyomda-, szállítási és terjesztési költségeire 2020 óta több, mint 260 millió forintot költöttek Szombathelyen. 

  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában