Ingyenes védőoltás

2018.07.20. 17:30

A bárányhimlő ellen jelenleg két oltóanyag is kapható

Országosan már kötelező és ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás január 1-jétől.

VN

Többféle lehet a bárányhimlő: van, aki „lábon kihordja”, de átlagosan minden tizedik eset súlyosabbnak számít

Fotó: VN-Archív

A szombathelyi közgyűlés még tavaly októberben szavazta meg, hogy az idei költségvetésből 14 millió forint jut a bárányhimlő elleni védőoltásokra. Akkor elmondták: az oltást térítésmentesen kapják a 2016. július 1-je és 2017. július 1-je között született, szombathelyi állandó lakóhellyel rendelkező gyermekek. A rendelet július 1-jétől lett volna érvényben, azonban több olvasónk is jelezte, hogy erre hivatkozva háziorvosánál nem tudja beadatni ezt a vakcinát.

Többféle lehet a bárányhimlő: van, aki „lábon kihordja”, de átlagosan minden tizedik eset súlyosabbnak számít
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Dr. Puskás Tivadar polgármestertől megtudtuk: a közgyűlési döntés után, idén tavasszal Lázár János a Kormányinfón bejelentette, hogy a bárányhimlő elleni védőoltás 2019. január 1-jétől bekerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé. Vagyis: nincs szükség az önkormányzati rendeletre és támogatásra.

– A betegség lefolyása többféle is lehet, így van, aki „lábon kihordja”, de átlagosan minden tizedik eset kimondottan súlyosnak számít, akár idegrendszeri károsodást is okozhat

– mondta el dr. Kecskés László az egészségügyi bizottság elnökeként. Kiemelte: a bárányhimlő viszonylag enyhe lefolyású betegség, azonban tíz százalékban súlyos idegrendszeri szövődmények is kialakulhatnak belőle. Társbetegséggel együtt lappangva övsömört is okozhat. Ennek a népegészségügyi jelentőségét felismerte Szombathely önkormányzata és az egészségügyi bizottság is, ezért döntöttünk úgy tavaly, hogy ezt a védőoltást a szombathelyi gyerekek ingyenesen kapják. Szerencsére a kormány intézkedésével ez megoldódik, mindenki számára ingyenes és kötelező lesz – tette hozzá. – Jelenleg 9–11 ezer forintért kaphatók az oltóanyagok a gyógyszertárakban – tudtuk meg dr. Stántz Éva megyei tisztifőorvostól. Hozzátette: a bárányhimlő megelőzésére két oltóanyag (Varilrix és Varivax) törzskönyvezett Magyarországon, mindkettő kapható, elérhető a patikákban. A betegség megelőzésére, a védettség elérésére két oltás adandó, meghatározott időköz tartásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában