A paktum megoldást kínál

2018.03.16. 07:00

A hátrányos helyzetűeket is igyekeznek tartós munkához juttatni Szentgotthárdon

Négy partner aláírásával tavaly márciusban jött létre a Dél-Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum. A megye három déli járását érintő szövetség a szentgotthárdi járásban élő munkavállalók és munkáltatók egymásra találását is segíti.

Tersztyánszky Krisztina

Dr. Orbán István hivatalvezető személyesen és kollégái révén is részt vesz a tájékoztatásban

Elképzelések

A paktum a foglalkoztatási helyzet javítását célzó elképzeléseket, stratégiákat foglalja össze. A lehetőségek valóra váltása a járási hivatalok feladata.

Dr. Orbán Istvánt, a Vas Megyei Kormányhivatal Szentgotthárdi Járási Hivatalának vezetőjét kérdeztük: csaknem egy évvel a megszületése után milyen kézzel fogható eredményeket hozott a paktum a városban és környékén?

– 600 milliós uniós forrást sikerült lehívnunk, amit úgy kell kiszerveznünk, hogy kedvező munkaerő-piaci változást érjünk el. Hozzáteszem, a szentgotthárdi járásban nem a legrosszabb a helyzet: 2017-ben 4,2 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ami körülbelül háromszáz regisztrált álláskeresőt jelent. A paktumon belül mind munkavállalói, mind munkaadói oldalról támogatni tudjuk a két fél egymásra találását.

Dr. Orbán István hivatalvezető személyesen és kollégái révén is részt vesz a tájékoztatásban

Munkavállalói oldalról az egyik legnépszerűbb, felfutóban levő konstrukció az eddigi tapasztalatok szerint a vállalkozóvá válási támogatás.

Regisztrált álláskeresők

A regisztrált álláskereső hat hónapon át minimálbért kap, amely idő alatt felfuttathatja a vállalkozását. Természetesen az üzleti tervét prezentálnia kell. Többen éltek már ezzel a lehetőséggel, megkezdték egyéni vállalkozói karrierjüket. Az érintettek sok esetben a „beavatott” könyvelőn keresztül szereznek tudomást a lehetőségről.

Munkáltatói oldalról a nyolc plusz négyes konstrukció iránt máris nagy az érdeklődés, kisvállalkozásoktól egészen a nagyobb foglalkoztatókig. Abban az esetben, ha a cég regisztrált álláskeresőt vesz alkalmazásba, nyolc hónapig a paktum finanszírozza a bérköltségét és a szociális hozzájárulási adóját. Feltétel, hogy a munkavállaló valamelyik hátrányos célcsoporthoz tartozzon, például 25 év alatti, ötven év feletti, vagy gyesről visszatérő édesanya legyen. A munkáltatónak a kedvezmény lejárta után még legalább négy hónapig tovább kell foglalkoztatnia a dolgozót.

Nem regisztráltak

Az egyik legnehezebb feladat egy sajátos célcsoport, az úgynevezett inaktívak felkutatása. Ők azok, akik nem

regisztrálnak a járási hivatalokban, eltűntek a hivatal látóköréből, mert nem dolgoztak, illetve nem volt rendszeres jövedelmet biztosító munkájuk, vagy átmenetileg külföldi, feketemunkákból megéltek. Tipikus példák vannak erre a vendéglátóiparban. Gyakran azonban elegük lesz ebből, szívesebben lennének, akár kevesebb pénzért is itthon, jobban megbecsült munkavállalók. Az ő elhelyezkedésükre is megoldás lehet a nyolc plusz négyes, támogatott foglalkoztatás. Az ilyen személyek felkutatását, elsősorban a kistelepüléseken,

erre specializálódott munkatársak végzik.

Az ügyintézők a Kossuth Lajos utcai munkaerőpiaci pontban várják az ügyfeleket Fotók: Tersztyánszky Krisztina

Elkezdődött a munka

A 2020-as év végéig el kell fogynia a pénznek, több száz embert kell, lehetőleg tartósan, elhelyezni a munkaerőpiacon.

– Most kezdődött az aprómunka, és örülünk, hogy már több millió forintot sikerült kiszerveznünk – mondja a hivatalvezető, aki maga is számos szentgotthárdi céget felkeresett, hogy személyesen tájékoztasson a lehetőségekről. – Ez az év erről fog szólni: stratégiákat kell kidolgoznunk, el kell jutnunk minél több érintetthez. A paktummal párhuzamosan más konstrukciók is élnek, és a paktumon belül is vannak egyéb támogatási lehetőségek. Minden eszközzel arra törekszünk, hogy megteremtsük a kapcsolatot a munkáltatók és a munkavállalók között, a mellőzött célcsoportokat is helyzetbe hozzuk a munkaerőpiacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában