Futamra fel!

2018.05.18. 17:00

Iseum Rallye – Honnan lesz a leglátványosabb, és milyen korlátozásokra kell számítani?

Az Iseum Rallye már szinte hagyománnyá nőtte ki magát, hiszen minden évben megrendezik Szombathelyen. Idén május 25-27 közé esik a vasi rally rajogók kedvenc programja. 

Horváth Iza

A rallyeról, különlegességéről és a forgalmi korlátozásokról kérdeztük az egyik szervezőt, Unger Józsefet.

Fotó: Unger Tamás

Mi az Iseum Rallye különlegessége?

Az erdészet jóvoltából nagyon színvonalas pályákat tudunk igénybe venni. A versenyzők nagyon szeretik ezeket a kemény talaj miatt, fel is lehet rájuk készülni. Tudni kell azt is, hogy teljesen más az átalakítása az aszfaltos versenyre egy autónak és teljesen más egy murvásra. A beállításokon nagyon sok múlik.

Régen csináltunk olyan versenyeket ahol murva és aszfalt is volt, de ez problémát okozott a versenyzőknek. Különválasztottuk, és most már csak murvás verseny van.

Videó: Youtube/rallyefan3

A legnépszerűbb része az Iseum Rallye-nak a rajtceremónia. Idén is az Iseum elől rajtolnak az autók?

Igen. 25-én este 19 órától lesz rajtceremónia ahol minden járművet felvonultatunk, ezután pedig az autók az éjszakai gyűjtőbe hajtanak, ami a Fő téren lesz kialakítva. Itt az érdeklődők és a rally rajongók megtekinthetik az összes versenyautót.

Vannak olyan szabályok, amiket be kell tartaniuk a rajongóknak és a kilátogatóknak. Mik ezek?

Először is a saját biztonságukra kell figyelniük. Ne álljanak háttal a pályának, figyeljék a versenyautók mozgását. Szeretnénk megkérni minden érdeklődőt, hogy a sportbírók és az ottani biztonsági emberek utasításait próbálják betartani.

Ha egy autó rossz helyen esik el vagy baleset történik, akkor kénytelenek vagyunk a versenyt megállítani. Ez vagy a verseny végét jelenti vagy egy hosszabb időtartam kiesését.

Még kiemelném, hogy lehetőleg a gyermekekkel és a kistestű állatokkal ne sétálgassunk a pálya közelében, hanem inkább egy kicsit távolabbról nézzük a versenyt.

Ha valaki ki szeretne látogatni, hol tudja majd élvezni a legjobban a futamokat? Hol lehet a legnagyobb élménnyel gazdagodni?

25-én délután 15 órakor a Szombathelyi Rallye Katlanban lesz egy kvalifikációs futam. Ennek az a célja, hogy a másnapi indulási sorrendet eldöntsék egymás között a versenyzők. Ez az egyik látványos momentuma lesz az Iseum Rallye-nak. Utána 19 órától lesz a díszrajt amit már korábban említettem, illetve szombaton mind a három fordulóba beleesik az Acsád-szelestei és a laktanyai versenypálya (Szombathelyi Rallye Katlan). A harmadik fordulónál a laktanyai pályán egy úgynevezett körgyorsasági verseny lesz, ami szintén nagyon látványos. Az Acsád-Szeleste közötti területet Szeleste irányából meg lehet közelíteni járművel, Acsád felől pedig inkább gyalogosan.

Szeretnénk megkérni a járművel közlekedő nézőket, hogy az autóikat olyan helyen rakják le, ahol nincsen „megállni tilos” jelzőtábla. Ez a Söptei úton végig ki lesz rakva, a hatóság pedig szigorúan fogja ellenőrizni.

Videó: Youtube/GHrallyemotion

Mint minden évben, most is van mire figyelni az autóval közlekedőknek ebben a pár napban. Milyen korlátozásokra, parkolási tilalmakra kell számítani?

A Szombathelyi Rallye Katlannál van kialakított nézői parkoló. Ott irányítani fogják az érdeklődőket, hogy hova lehet leparkolni.

Mint említettem, a Söptei utat próbáljuk meg kihagyni, az egy intenzív útvonalunk.

Kénytelenek voltunk a közútkezelővel egyeztetni és engedélyt kérni sebességkorlátozásra a 8-as úton Hosszúpereszteg és Kám között. A versenyzők Kám irányából fognak bemenni a káldi gyorsasági pályára.

A 129-es és a 131-es kilómételszelvényben 60 km/h-s sebességkorlátozást fogunk elhelyezni jelzőtáblával, jelzőőrrel.

Próbáljuk lassítani a forgalmat, hogyha a versenyautók érkeznek, akkor ne szenvedjen senki balesetet.

A rallye áttekintő térképe

Iseum Rallye a Rally Café Kupáért, menetrend

Péntek: kvalifikáció, Söptei úti rallye katlan, 15.00-18.00; rajtceremónia, Iseum, 20.00.

Szombat: Szeleste-Acsád 9.06, 11.52, 14.38, 16.38; Söptei úti rallye katlan 9.37, 12.23, 15.10, 17.10.

Vasárnap: Farkaserdő-Káld, 8.06, 12.21, 10.36, 14.5; Hosszúpereszteg, 8.42, 12.57, 11.12, 15.27; Iseum, célceremónia, 17.12.

 

 

Kiemelt fotó: pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában