magas a levegő szálló por koncentrációja

2018.10.17. 14:00

Kifogásolt a levegő minősége Szombathelyen – Vajon olvasóink érzik a változást?

Az elmúlt napokban kifogásolt minősítést kapott a szombathelyi levegő. Magas a szálló por koncentrációja. Megkérdeztük a környéken élőket, érzik-e a változást és kiderítettük még azt is, mikor lesz végre jobb a helyzet.

Lakosi Gabriella

Kissné Séllei Enikő és Takács Alexandra a Csónakázótónál sétáltak, szerintük ott jobb levegő van

Rendszeresen végeznek méréseket az Országos Környezetegészségügyi Intézet Levegőhigiénés Osztályának (OKI) megbízásából az ország legtöbb nagyvárosában, így Szombathelyen is. A megyeszékhelyen ritkán van probléma a levegő minőségével, gyakran fúj a szél. Most viszont már egy ideje magas a levegő szálló por koncentrációja. Az úgynevezett PM10, egy kisméretű részecske okozza a problémát.

A szálló port két nagy csoportra lehet bontani szemcseméret alapján: a 10 mikrométer átmérőjű szemcséket durva részecskéknek (PM10) nevezik, azok lejutnak még az alsó légutakba is. A 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű, finom porszemcsék (PM2,5) alkotják az úgynevezett belélegezhető frakciót, azok lejutnak a tüdő léghólyagocskáiba. Általában a talaj eróziójából, valamint az utak kopásából és ipari tevékenységből származnak a részecskék – olvasható az intézet honlapján.

Kissné Séllei Enikő és Takács Alexandra a Csónakázótónál sétáltak, szerintük ott jobb levegő van

A szálló por koncentráció rövidtávú emelkedése izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el, amelynek következtében növekszik a vér alvadékonysága, vérrögösödés léphet fel. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut kockázata, illetve nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. Szombathelyen viszont aggodalomra még nincs ok. Négy osztályba sorolják a mért értékeket: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes kategóriába. Szombathely most a második minősítést kapta, vagyis kifogásolt a levegő minősége.

Az OKI szerint csak a legveszélyeztetettebb csoportnak kell ilyenkor jobban vigyáznia. Ők a keringési, légzőszervi betegségben szenvedő, főleg időskorúak, a légszennyezettségre érzékeny emberek. Náluk köhögés, enyhe légzési tünetek léphetnek fel, az idősek, a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai is erősödhetnek. Azt tanácsolják, hogy az érzékeny és beteg emberek lehetőleg kevesebbet tartózkodjanak a szabadban és kerüljék a megerőltető testmozgást.

Egészséges embernél viszont komoly problémát csak akkor okozna az ilyen típusú szennyezettség, ha sokáig így is maradna a helyzet. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy a szálló por még a legalacsonyabb koncentrációban sem túl egészséges, főleg a forgalmas utak mellett élő embereket terheli jobban.

Nemsokára azonban változik az időjárás. Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője azt mondta, hétvégére érkezik a lehűlés, akkor lesz majd nagyobb szél. Péntektől északira, északkeletire fordul és jelentősen meg is erősödik a légmozgás – ez sokat tisztít majd a levegőn. A következő napokban pedig kisebb csapadék is hullhat, amely szintén javíthat a helyzeten.

Az elmúlt időszakban szárazság volt jellemző térségünkben egy anticiklon miatt. A helyzetet tovább fokozta, hogy emellett még a légmozgás is alacsonyabb volt. Ezért halmozódott fel a por – emelte ki a meteorológus. Pétervári Tibor szerint megoldás lehetne, ha ilyen időben locsolnák az aszfaltot, a városban ugyanis cirkulál a por. A szakember azt mondta, a gyerekekre kell különösen vigyázni, hiszen a talajhoz közelebb nagyobb a légszennyezettség, az autók kipufogója is alacsonyan helyezkedik el, és a porból is a földhöz közel van a legtöbb.

Kíváncsiak voltunk a szombathelyiek véleményére, mit tapasztalnak a témával kapcsolatban, ezért kimentünk a Csónakázótóhoz. A kifogásolt kategóriánál még nem kötelező hivatalosan értesíteni a lakosságot. A legtöbben még nem hallottak a mérési eredményekről, de észrevették, hogy rosszabb a levegő.

Dr. Kissné Séllei Enikő és Takács Alexandra például azért választja a tó környékét, mert úgy gondolják, nem csak a környezet szebb ott, hanem a kisebb forgalom és a sok növény miatt a levegő is jobb.

Szívesebben sétálnak ott gyermekeikkel. A belvárosban szerintük jobban érezni a légszennyezettséget. Balogh Dávid rendszeresen választja a környéket a sportoláshoz.

Balogh Dávid szívesen sportol a szabadban továbbra is Fotók: Nagy Jácint

Ő nem hallott arról, hogy kifogásolt a levegő minősége, de nem is ijesztik meg az eredmények. Továbbra is nyugodtan végzi az edzési gyakorlatokat a szabadban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában