A szülőház ma már múzeum

2022.10.31. 20:27

Felavatták a doborjáni Liszt-organt

Szabó Balázs magyar orgonaművész szólaltatta meg a doborjáni (Raiding) Liszt Egyesület újonnan szerzett, de annál régebbi hangszerét, az úgynevezett Liszt-organt.

vaol.hu

Forrás: burgenland.orf.at

A Liszt Egyesület szívügye a doborjáni Liszt könyvtár, ahol eredeti kottákat, levelezéseket is őriznek, de lemez-, hangszer- és könyvgyűjtemény is a Liszt rajongók rendelkezésére áll az intézményben. Nemrég egy különleges hangszerrel is bővült a könyvtár gyűjteménye. Egy XVIII. századi Liszt-organt vásárolt az egyesület. Ennek megszólaltatásához nincs szükség koncerttermekre, így Liszt műveit a zeneszerző személyes tárgyai között, bensőséges környezetben is hallhatja a közönség. Az egyesület a koncertek rendezése mellett, kiadványokat szerkeszt és tematikus utazásokat is szervez azért, hogy a minél többen megismerhessék a virtuóz zseni, Liszt Ferenc életművét. 

Szabó Balázs számára hatalmas megtiszteltetés volt, Doborjánba nem látogatóként, hanem meghívottként érkezett. Arra kérdésre válaszolva, hogy mi a különbség az organ és az orgona között, az orgonaművész elmondta, az orgona hagyományosan egy sípokkal megszólaltatott hangszer, amelynek a méretei meghatározzák, hogy milyen irodalmat lehet játszani rajta. A Liszt-organ egy harmónium, aminek a hangzása közelíti azt a szimfonikus hangzást, ami a Liszt művekhez elengedhetetlen. Így esett, hogy neves zeneszerző a nevét adta ennek a hangszernek a propagálásához.  

Liszt Ferenc 1811-ben szültetett Doborjánban. Burgenlandban található szülőháza ma múzeumként működik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában