Átértékelték az életüket

2023.01.08. 17:26

Új tagokat is vár a Sok-szín-pad - Nika Róbertet, a társulat vezetőjét a tervekről kérdeztük

A Sok-szín-pad Társulat is kiveszi a részét Petőfi 200. születésnapjának megünnepléséből. Nika Róbert, a társulat vezetője azt sem bánná, ha új tagok is csatlakoznának a csoporthoz.

vaol.hu

A GriMASZ(K)ok a szombathelyi MMIK-ban

– Már tavaly szerettük volna bemutatni Török Rezső Forog vagy forog című komédiáját: az előadás készen van, csak még nem került közönség elé – kezdte Nika Róbert. – A Petőfi-emlékév alkalmából kiírt pályázaton nyert támogatásnak köszönhetően a GriMASZ(K)okból készül új változat. A színjáték Petőfi Sándor-, illetve Vörösmarty Mihály-versekből állt össze (ahogyan az Örkény Színházban az Anyám tyúkja című bemutató). 

A szinopszisban is kiemelték, hogy a színházi előadás olyan tükör, amelyben – ha bele merünk nézni – magunkat láthatjuk. Számos bosszantó vagy szerethető tulajdonságunkat, amelyek sorra nevetséges vagy tragikus helyzetekbe sodornak bennünket. Mi, színjátszók akkor vagyunk igazán boldogok, ha a látottak alapján nézőink is tudnak magukon nevetni. Ehhez hívtuk segítségül Petőfi Sándor és Vörösmarty Mihály néhány versét, melyeket a „megszokott” versmondástól eltérően kissé „tiszteletlenül”, másképpen tettünk színpadra. 

A társulat évek óta együtt dolgozik H. Nagy Katalinnal, a Mesebolt Bábszínház alapító igazgatójával, örökös tagjával. Ő állítja színre a Petőfi-emlékévben a GriMASZ(K)ok átdolgozott változatát, amelyben értelemszerűen a Petőfi-versek dominálnak majd. A társulat jelenleg kilencfős, de Nika Róbert nem bánná, ha újabb színjátszók is csatlakoznának a körükhöz. Várják mindazokat, akik kedvet éreznek a színjátszáshoz, vállalják a heti egy próbanapot, valamint a fellépéseket.

 – A koronavírus időszaka alatt az emberek átértékelték az életüket, még fontosabb lett a család, a munkahely. Sokan kicsit befelé fordultak, és nehezen nyílnak meg. Pedig a színpadon arra van szükség. A tagságunk kicsit megfogyatkozott, de a lelkesedésünk 16 éve töretlen. Terveink szerint április végén tartjuk meg a Sok-szín-Fesztet – hagyományos fesztiválunkat, amelyre várhatóan három-négy társulat jön el hozzánk. 

Nika Róbert elmondta azt is, több éve dédelgetett álmuk, hogy színre vigyék Török Rezső Rapcsák című vígjátékát. Nagy munka lesz ez is, de korántsem lehetetlen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában