Miért pont?

2023.07.10. 14:43

Magyarországi Kivi-bemutatóval indul a kőszegi Köz-Játék: lélektől lélekig, gyerekudvarral és sok nevetéssel

Mintha lágy őszi tájból és sok kedves nőből állította volna össze a díszlettervező, Enyvvári Péter azt a portrét, amely hangsúlyos helyen vonzza a szemet a Kőszegi Várszínház nagyszínpadán. Hogy kit ábrázol a kép, július 13-án, a Miért pont kivi? magyarországi bemutatóján kiderül. Mert most nyár van, nyár! Ezzel megnyílik a 2. Köz-Játék Színházi Fesztivál.

Ölbei Lívia

Fotó: © Cseh Gábor

Az biztos, hogy a női portrénak fontos szerepe van ebben humorral meghintett, humánummal átszőtt történetben, amely  Őze Áron rendezésében kerül színre a Jurisics-vár belső udvarán. A francia kortárs szerző, Laetitia Colombani darabja (fordította Dávid Judit)  igazi nyári, minden értelemben friss színházi vitamin – nagy szükségünk van rá. Ráadásul a kőszegi lesz a magyarországi ősbemutató, a Miért pont kivi? itt kezdi meg nemzetközi karrierjét. Hétfőn ott voltunk a sajtótájékoztatón.  

Érezzék otthon magukat!

Básthy Béla polgármester azzal köszönti a társulatot, a sajtó képviselőit – és általuk a város meg a Kőszegi Várszínház látogatóit –, hogy érezzék itt otthon magukat.

Az otthonérzéshez pedig minden rendelkezésre áll. A várszínház munkatársainak messze földön híres közvetlensége, kedvessége, személyes hangvétele – minden néző azt érezheti, hogy figyelnek rá –, és persze a színházi választék, a város patinás, gyönyörű kulisszái között. Ráadásul most különösen családias a hangulat – és nem csak azért, mert a kőszegi bemutató szereplői közül többen jártak már itt.

Cseh Gábor, CSG, Vas NépeTakács Katalin és Kiss Anna Gizella
Fotó: © Cseh Gábor

Nem engednek a nívóból

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója – egyúttal a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke – ugyancsak hangsúlyozza, hogy a második Köz-Játék Fesztiválon  is számítanak a közönség érdeklődésére. Érdeklődésben eddig – a szezonban meghívott vendégjátékok alkalmával – sem volt hiány. A különösen gazdag múlt évi jubileumi szezon után ismét nívós nyári évadot sikerült összeállítani – annak ellenére, hogy a nehézségek nem kerülik el a szabadtéri színházakat sem. A pályázatok átfutási idejének meghosszabodása okán önkormányzati segítséggel tudott a várszínház programot hirdetni.

Köz-Játék Fesztivál másodszor

A második Köz-Játék Fesztiválról Gelencsér Ildikó, a várszínház művészeti titkára beszél. A tavaly bevált koreográfia szerint a saját bemutató nagyszínpadi premierjével-szériájával  – Miért pont kivi? – indul a fesztivál, amelynek az idén is lesz gyerekudvara a Zwingernél, a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal együttműködésben. A kamaraelőadásoknak ismét a jó hangulatú Festetics-udvar ad helyet (köszönet a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének a két helyszínért). A zeneudvar ingyenes programjait megint a Jurisics-vár külső udvarán élvezheti a közönség. A jelszó – mondani sem kell – a sokféleség és a minőség. Ahogyan Gelencsér Ildikó mondja: különösen fontosnak tartják, hogy a gyerekek minőségi színházi élményeket kapjanak – így válhat belőlük igényes felnőtt közönség.

Schneider Zoltán és Varga Ádám
Fotó: © Cseh Gábor

Az idén is átadják a Hollósi Frigyes-díjat

A Miért pont kivi? társulatában örömmel üdvözölhetjük Takács Katalint (pszichológust játszik), aki tavaly Puck szerepében megkapta a közönségtől a frissen alapított várszínházi Hollósi Frigyes-díjat. Az idén is szavaz a közönség. Az esélyesek között van Takács Katalin mellett Schneider Zoltán (szerepe szerint morózus, pedáns, magányos könyvelő), aki „elsőbálozó” Kőszegen; Kiss Anna Gizella e.h., akinek itt lesz élete első igazi bemutatója (az előadásban hontalan, különleges lány, aki mindent megváltozat maga körül) – és esélyes Varga Ádám is, aki a morózus könyvelő fiát játssza. Nem akármilyen, érzelmekkel terhelt alkalom ez számára: hazatért Kőszegre, ahol a gyerek- és kamaszkorát töltötte. És amikor éjjel kiül a Fő térre, ahol anno naponta átjárt, néhány részletet mintha most venne észre először. 

Őze Áron, Takács Katalin, Palkó Panka rendezőasszisztens
Fotó: © Cseh Gábor

Lélektől lélekig, sok nevetéssel 

Őze Áron rendezőként köszöni a lehetőséget – „kivételezett helyzet ez” – a Kőszegi Várszínháznak és a Rózsavölgyi Szalonnak. Hiszen az idén a kőszegi bemutató is koprodukcióban készül, a sokéves kölcsönös bizalomra alapozva. Ami pedig a darabot illeti: Őze Áron rendezői tapasztalatai alapján arra jutott: bármilyen anyag kerüljön a kezébe, az előadás valahogy mindig arra fut ki, hogy maradjunk emberek, tanuljunk meg (újra) embernek lenni. A Miért pont kivi? – köszönet Karácsony Ágnes dramaturgnak is a briliáns beavatkozásokért – pont ilyen előadásnak ígérkezik.

Elérhetünk lélektől lélekig, és közben sokat nevetünk Kőszeg felhőtlen, bársonyos ege alatt. Szemben ott függ a titokzatos női portré. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában