Vasi Prima díj 2023

2023.11.02. 08:00

Prima jelölt: Bíró Sándor festőművész

A Vas Megyei Prima Díj jelöltjei között a Magyar képző- és iparművészet kategóriagyőztese Bíró Sándor festőművész, aki több mint tizenkét éve él és alkot Kőszegen, ez év szeptemberétől a Jurisich Miklós Gimnázium tanára.

Merklin Tímea

Fotó: Unger Tamás

Kisvárdán született, élete során – ahogy meséli – fokozatosan jött keletről nyugatra. Nyíregyházán végzett földrajz-rajz szakot a tanárképző főiskolán, majd Debrecenben tanított. Budapestre katonaként került, aztán ott a Dési Huber Szakkörbe járt, majd a képzőművészeti főiskola (ma már Magyar Képzőművészeti 0Egyetem) festő szakára, utána két évig mester szakra.  Egy kőszegi kiállításon megismerkedett leendő feleségével, akivel 2007-ben Kőszegszerdahelyre költözött, majd 2015-ben Kőszegre.

– Nagyon szeretem a város építészeti örökségét, a táj természeti adottságait. Szeretem, hogy itt több száz éves házakban laknak az emberek, nem kirakat a város, nem baj, ha kopottak kissé a falak, mindez engem inspirál. Nem győzök sétálni a belvárosban, akkora élményt jelent ez nekem. A fővárosihoz képest lassúbb, emberléptékű élettempó, a régi házak közt való bolyongás nagyon-nagyon nekem való – halljuk tőle, majd hozzáteszi, hogy a közvetlen környezete, az otthona is az: néhai Kodolányi László szobrász, formatervező, ötvös műteremlakását bérli a családjával.

Bíró Sándor az idő múlása és végtelensége előtt fejet hajtó ember alázatával és tiszteletével építi művészetében a virtuális kertjét. Képeit mint „a lélek tájképeit” értelmezi.

A Jurisich Miklós Gimnáziumban tanárként a 30 éves képzőművészi tapasztalatait, a szemléletét szeretné átadni a diákoknak, és a folyamatot bemutatni, hogy adott korok szellemi áramlatainak miként felel meg a művészet, azon belül a festészet – miként változtak a kifejezési formái az évezredek során.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában