A Falco KC és a Körmend is várja a magyar szövetség állásfoglalását

Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára úgy véli, még van idő eldönteni, hogy mely csapatok indulnak majd a következő idényben a nemzetközi kosárlabdakupákban.

MTI, Tóth Gábor

Reddic birkózik görög ellenfeleivel. A Falco első BL-győzelmét a PAOK ellen aratta

Fotó: Unger Tamás

Többek között erről is beszélt Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) főtitkára az M1 televíziós csatornának. Elmondta, hogy – bár a bajnokság március közepén úgy ért véget, hogy nem hirdettek bajnokokat és kiesőket – nincs miért kapkodni. Már csak azért sem, mert normális esetben is az európai szövetség májusi közgyűlése után szokták véglegesíteni az európai kupák versenykiírásait, és itthon ezt követően tudják a sportszervezeteknek megküldeni, milyen feltételekkel vehetnek részt a kupaküzdelmekben.

– A közgyűlést elhalasztották szeptemberre vagy októberre, így azt sem tudjuk, hogy a nevezési határidő hogyan alakul, az MKOSZ elnöksége az érintett csapatokkal való egyeztetést követően valamikor május folyamán ráér döntést hozni arról, hogyan és milyen elvek szerint hirdeti meg a nevezési lehetőségeket a 2020/2021-es európai kupaküzdelmekre – jelezte Bodnár Péter.

A válogatottakat érintő kérdésre úgy reagált a főtitkár, hogy az európai szövetség ülésén döntés született arról, hogy az utánpótlás-Európa-bajnokságokat a nyárról törölték. Arról is határozott a testület, hogy a 3×3-as Európa-bajnokságokat, illetve a selejtezőket is elhalasztják.

Reddic birkózik görög ellenfeleivel. A Falco első BL-győzelmét a PAOK ellen aratta
Fotó: Unger Tamás

– Azokat a 3×3-as eseményeket, amelyek augusztus végére, szeptember elejére vannak időzítve, egyelőre érintetlenül hagyták azzal, hogy folyamatosan monitorozzák a helyzetet – mondta. A női olimpiai kvalifikációs pótselejtezőt illetően leszögezte: a FIBA álláspontja nem változott, továbbra is magyar helyszínnel számol. A tornát, melyen a hazai csapat is érdekelt, áprilisban rendezték volna meg, de a koronavírus-járvány miatt márciusban elhalasztották, a versenynaptár átdolgozása pedig folyamatban van, mivel a tokiói olimpiát a jövő évre helyezték át.

A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) hírleveléből közben kiderült, hogy az eredetileg jövőre esedékes férfi-Európa-bajnokságot egy évvel később, 2022. szeptember 1. és 18. között rendezik meg. Ugyancsak egy évvel elhalasztották a férfiak olimpiai selejtezőjét: a mérkőzéseket 2021. június 22. és július 4. között kell megrendezni.

Az Eb-selejtezőt két sikerrel – az Európa-bajnok szlovénok elleni itthoni és az ukránok elleni idegenbeli győzelemmel – kezdő férfiválogatott szövetségi kapitányi posztját érintve Bodnár Péter emlékeztetett rá, már korábban közölte, hogy az MKOSZ ugyanazokkal a feltételekkel kínál szerződést a következő szövetségi kapitánynak, mint ahogy tette ezt korábban. Ivkovics Sztojan január elején bejelentette, hogy leül a Kaposvári KK kispadjára, noha a szövetség részéről a felnőttkapitányok alkalmazásának egyik feltétele az volt, hogy élvonalbeli klubnál nem végezhetnek szakmai munkát. Az MKOSZ elnöksége január végén elfogadta a horvát-magyar szakember lemondását, aki azonban később jelezte, hogy maradna mégis kapitány. Valamint azt is megemlítette nemrégiben: nem biztos, hogy folytatja a vezetőedzői munkát Kaposváron.

– A feltételeken nem kívánunk változtatni – ismételte meg Bodnár, és emlékeztetett rá, hogy a szakvezető jelenlegi szerződése július végéig szól. – De én nagyon bízom benne, az alapján, ahogy az elmúlt hetek kommunikációja alakult, hogy a rövid kitérő után ugyanúgy, sikeresen tudjuk folytatni az együttműködést.

A női Európa-bajnokság időpontja nem változott, a jövő évi torna nagyjából egy hónappal az olimpia előtt lesz (2021. június 17–27.). A magyar női válogatott egy győzelemmel (Szlovákia) és egy vereséggel (Hollandia) áll a háromcsapatos selejtezőcsoportjában.

A Falco-Vulcano Energia KC Szombathely a FIBA Európa-kupában eltöltött évek után a 2019/2020-as szezonban a Bajnokok Ligájában állhatott rajthoz. És bőven a várakozásokon felül szerepelt: két ellenfelet is búcsúztatott a selejtezőben, a főtáblán pedig hat győzelmet gyűjtött be, csak hajszálon múlt a továbbjutása a csoportból. A sárga-fekete alakulat tavaly bajnok lett, az idei csonka szezonban is a tabella élén állt, amikor félbeszakadt a pontvadászat. Továbbá 2017-ben és 2018-ban is bajnoki döntőt vívott. Nehezen elképzelhető, hogy az MKOSZ nem a Falcót kéri fel a Bajnokok Ligája-nevezésre.

Az Egis Körmend is rutinos szereplőnek számít a nemzetközi porondon – két fronton is rendre helytállt. 2019 áprilisában például megnyerte az Alpok–Adria-kupát. Az idei szezonban pedig a második csoportkörig jutott az Európa-kupában. Tavaly ezüst­éremmel zárta a bajnokságot, idén is a tabella második helyéig jutott. A piros-fekete klub vélhetően ismét próbára teheti tudását Európában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában