Frissen Vasból

2021.04.27. 12:30

A vasszécsenyi Zsankó Petra nyerte az országúti kerékpárosok hegyi ob-jét

Mindenkinek óriási meglepetést okozott a kerékpársportban – eddig még – ismeretlen vaszécsenyi Zsankó Petra. Ő nyerte meg ugyanis az aranyérmet az országúti kerékpárosok hegyi országos bajnokságán a női elit kategóriában.

Horváth Erika

Fotó: VN/Zsankó Vilmos

Az országúti kerékpárosok hegyi országos bajnokságán Parádról indult a mezőny, 17 kilométert kellett letekerni a résztvevőknek és közben leküzdeni a 761 méteres szintkülönbséget is, hiszen a Kékestető parkolójában jelölték ki a célt. A női elit kategóriában állt rajthoz Zsankó Petra – ez volt élete második kerékpáros versenye. A végeredmény mindenkit ámulatba ejtett – még őt magát is –, hiszen 45:18 perces idővel a húszesztendős vasszécsenyi lány érdemelte ki a győztesnek járó trikót és az aranyérmet a női elit kategóriában. Hat másodperccel előzte meg a második, csaknem három perccel a harmadik helyezettet.

Zsankó Petra neve korábbról ismerős lehet a Vas megyei sportbarátok körében, de nem a kerékpár-, hanem a korcsolyasportból. Hat évig gyors- és görkorcsolyázott is, az utolsó két évet a Savaria Speeds­kating Team-Szombathelyi Sportiskola színeiben töltötte a sportágban – nem is eredménytelenül. Koriban nyert Németországban Európa Kupát is a korosztályában. 2019-ben pedig a gyorsasági görkorcsolyázók Európa-bajnokságán ötödik lett a juniorok maratoni távján. A győri Széchenyi István Egyetem másodéves környezetmérnök-hallgatója csupán hét hónapja döntött úgy, hogy sportágat vált.

– Vasszécsenyben lakunk, már korábban is voltak kiegészítő, kerékpáros edzéseink. És hogy ne kelljen a tömegközlekedésre hagyatkoznom, várakoznom, kerékpárral jártam mindenhova – mesélt Petra az előzményekről. – Egy helyi ismerős kérdezte meg, hogy nem lenne-e kedvem a kerékpározáshoz, és ahogy próbálgattam, egyre jobban megtetszett. Azért is döntöttem a sportágváltás mellett, mert ennél „csak” egy bicikli- re van szükség. Nem függ az ember a pályától. Görkorcsolyával reggelente a boltok nyitása előtt tudtam parkolókban edzeni – nem volt jó a kiszolgáltatottság.

Zsankó Petra tavaly szeptemberben döntött úgy, hogy versenyen is kipróbálja magát.

– Elindultam Kőszegen a Velem–Hörmann országúti versenyen – és megnyertem. Azóta is itthon van a főhadiszállásom, hiszen az egyetemen online oktatás van. A környéken, a Kőszegi-hegységben, de szerte Vas megyében, sőt balatoni utakon is edzünk a segítőmmel, illetve télen otthon görgőztem. Az ob előtt két héttel döntöttem el, hogy elindulok – immár a zirci Acél-Vakond Cycling Team színeiben. Édesapám vitt el Parádra. Én nem napokkal korábban érkeztem és próbálgattam a pályát, mint jó néhány csapatnál, ahol címvédésre készültek. Nekem az sem adatott meg, mint több csapatnál, hogy felvezető emberek is segítették a versenyzőket. Az ob napján, hajnalban indultunk útnak, hogy azért én is be tudjam járni a pályát. Fél tizenegyig letekertem a távot, kettőig regenerálódtam, fél háromkor rajtoltunk. A versenyen nagyon zord volt az időjárás – idézte fel Petra. – Parádról 9 fokban indultunk, aztán el kezdett szakadni az eső, Kékestetőn pedig hó és 0 Celsius fokos hideg várt ránk. Még most is hihetetlen számomra, hogy az ismeretlenségből érkezve, nulla tapasztalattal én nyertem meg az országos bajnoki címet.

És vajon most hogyan tovább? Hegyi menőként folytatja a kerékpározást?

– Dehogy, nemcsak a hegyen, hanem az országúti kerékpározás másik változataiban, mezőnyben és időfutamban is szeretném próbálgatni magam, minél több tapasztalatot szerezni, minél magasabb szintre jutni. Leginkább a mezőnyversenyzés tetszik. A hétvégén, szombaton Debrecenben rendezik a Hajdú Kupát, ahol délelőtt lesz az időfutam-, délután pedig a mezőnyverseny – előbbin 19, utóbbin 76 kilométer a táv. Az lesz a következő, a harmadik megmérettetésem.

Kiemelt képünkön: Zsankó Petra a Kékestetőn a győztesnek járó trikóban a magyar bajnoki arannyal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában