Frissen Vasból

2021.06.22. 17:30

Jó a magyar válogatott – Halmosi Péterrel az Európa-bajnokságról beszélgettünk

A Haladás korábbi legendás válogatott futballistája, Halmosi Péter szerint színvonalas az idei Európa-bajnokság – a magyar válogatott pedig minden dicséretet megérdemel.

Tóth Gábor

Halmosi Péter (jobbról) az Írország elleni válogatott mérkőzésen, 2012-ben

Fotó: Szabó Miklós/NSO

Halmosi Péter Magyarországon a Haladásban és a Debrecenben futballozott – a Debrecennel háromszoros bajnok lett. Külföldön az osztrák Grazer AK-ban, az angol második ligás Plymouthban és az első osztályú Hull Cityben szerepelt. Az angol első osztályban 18 bajnokin játszott, a második ligában 59 meccsen 12 gólig jutott. Ausztriában 17 bajnokin három találatot jegyzett. Az NB I.-ben 401 meccsen 57 gólt szerzett. A Haladásban utolsó bajnokiját 2018. november 24-én játszotta. A magyar válogatottban 2002 és 2013 között 35 alkalommal lépett pályára. Érdekesség, hogy hat szövetségi kapitány (Gellei Imre, Lothar Matthäus, Bozsik Péter, Várhidi Péter, Erwin Koeman, Egervári Sándor) is számított a játékára.

Halmosi Péter (jobbról) az Írország elleni válogatott mérkőzésen, 2012-ben
Fotó: Szabó Miklós/NSO

– Természetesen figyelemmel követem az Európa-bajnokság eseményeit – árulta el Halmosi Péter. – Élvezhető meccseket játszanak a csapatok, futballoznak, dominál a támadójáték, potyognak a gólok. Korábban ez nem mindig volt jellemző – de szerencsére egyre kevesebb csapat választja a túlélésre játszó taktikát. Számomra Olaszország szolgáltatja a torna kellemes meglepetését. Félreértés ne essék, arra számítottam, hogy az olaszok jók lesznek, de ilyen hatékony, gólerős futballt nem vártam tőlük. Látszik, hogy a játékosok duzzadnak az önbizalomtól. Félelmetes tempóban futballoznak, villámgyorsan mennek át támadásba, az erőnlétükről pedig mindent elmond, hogy az egész meccsen letámadnak. Kíváncsi vagyok, hogy meddig jutnak el. Csalódás okoztak viszont eddig a lengyelek. Hiába vonultatják fel a világ egyik legjobbját, Robert Lewandowskit – a társak nem tudnak felnőni mellé. Szenved a csapat.

– A magyar válogatottról pedig csak jót tudok mondani – folytatta Halmosi Péter. – A szakmai stáb jól összerakta a csapatot, azt játssza a válogatott, amit tud, amivel hatékony – amit én is vártam a tőle. A védekezése abszolút rendben van, mondom ezt annak ellenére, hogy három gólt kapott Portugáliától. A franciák ellen viszont a támadásunk is jobban működött, olykor ki tudtuk hozni, meg tudtuk tartani a labdát. Németországban, Németország ellen játsszuk az utolsó csoportmeccsünket. Bár most nem fogja 55-60 ezer szurkoló buzdítani a csapatot, mégis úgy vélem, hogy a németek dolgát is meg fogjuk nehezíteni.

A franciák elleni iksz óriási, világraszóló eredmény – amit meg kell ünnepelni. Ebből a meccsből sokat profitálhat a magyar futball. A magyar válogatott mindent felvonultatott, amiről a futball szól: csapatként, szervezetten játszott, a játékosok mindent kiadtak magukból, szinte meghaltak a pályán, kiszolgálták a szurkolótáborukat – öröm volt nézni a meccset. A második félidő közepén a franciák becserélték Giroudot, Tolissót és Dembelét, mi pedig a Mezőkövesd játékosát, Cserit. Óriási a kontraszt – és mégis remek eredményt értünk el. Fogalmazhatunk úgy is, hogy nyertünk 1-1-re! Ebben a halálcsoportba az is benne volt a pakliban, hogy alaposan megszórnak minket a riválisok – nos, nem így történt. Ráadásul remek a szervezés, remek a hangulat Budapesten. Ez az Eb ugyanúgy összerántotta az országot, mint a 2016-os torna – zárta szavait Halmosi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában