Frissen Vasból

2021.11.05. 20:00

Parádés szezont teljesített elsőre a vasszécsenyi kerékpáros, Zsankó Petra

Továbbra is nagyszerű formában versenyez az osztrák elit női csapat, a Team Cookina ASKÖ ARBÖ Graz vasszécsenyi kerékpárosa, Zsankó Petra.

Tóth Gábor

Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: VN/Kispál Csaba

A szeptemberi kritérium ob-n elért ezüstérme után jó formában folytatta a szezont Zsankó Petra. Ausztriában a Mühl­viertler Hügelwelt Classic kritériumversenyen (17 km, 420 m szintkülönbség) felhőszakadásban nyerte meg a nehéz erőpróbát. Majd Szlovákiában a Laxar Tour 70 km-es mezőnyversenyén az első férfi bollyal, azonos idővel ért célba – és nyert biztosan. Októberben rendezték az osztrák kritérium országos bajnokságot (30 km, 300 m szintkülönbség), ahol – mivel osztrák csapatban versenyez – rajthoz állhatott. Kitűnő teljesítménnyel az elit nők között a harmadik, a 23 év alatti korcsoportban pedig első lett 36 km/h átlagsebességgel. Másnap (!) Tatabányán rendezték a Turul Kupát, a hazai országúti kerékpársport szezonzáró versenyét, ahol 70 km-es táv és 1000 m emelkedő várt a versenyzőkre. Mindössze három fokban, szeles, esős időben versenyzett a népes mezőny. Petra ezúttal is dia­dalmaskodott – az előző napi versennyel a lábában, igazolva a nagy teherbírását. A vasszécsenyi kerekes a horvátországi Zadarban rendezett, erős nemzetközi mezőnyt felvonultató Granfondo World Tour utolsó idei versenyén is próbára tette a tudását – 110 km-es táv, 800 m szintemelkedés várt a sportolókra. Erős, érett versenyzéssel, 42 km/órás átlagsebességgel nyert a horvát bajnok és egy szlovén versenyző előtt – akik kilenc perccel maradtak le.

– Zsankó Petra berobbant a kerékpársportba, első teljes versenyszezonját teljesítette, nem is akárhogyan – összegzett Kispál Csaba edző. – Áprilisban magyar bajnok lett a hegyi ob-n, majd a mezőny, az időfutam és a kritérium országos bajnokságokon is dobogóra állhatott – a külföldi sikerek mellett. Az UCI, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség világranglistáján az U23-as korosztályban a 66. helyen áll, az első százban rajta kívül csak egy magyar lány van még, a negyedik helyezett, az SD Worx profi csapatában kerékpározó, olimpiai és világbajnoki negyedik Vas Blanka. Reméljük, hogy Petra jövőre több UCI-versenyen is rajthoz állhat, így előbbre juthat a rangsorban. Most pár hétig kötetlenebb edzések jönnek, hogy aztán feltöltődve kezdjük meg az újévi edzőtáborokat.

Kiemelt képünkön: Zsankó Petra Zadarban – középen, a dobogó tetején

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában