Frissen Vasból

2021.07.10. 20:30

Egy egész zenekart képes pótolni – Kisfilm készült Kiss Márton zongoraművészről

Kisfilm készült Kiss Márton zongoraművészről, amelyből kiderül, hogy kosárlabda- játékvezető és futballista is. A nyári programját látva kikerekedik, hogy egy egész zenekart képes pótolni, ráadásul úgy, hogy karmester és korrepetitor egyben. A pedagógusi munkájáról pedig csak keveset beszéltünk.

Merklin Tímea

Három éve bekerült Az ötven tehetséges magyar fiatal programba, ennek kapcsán keresték meg most, mert olyan embert akartak megszólaltatni, aki több területen tevékenykedik, így az ifjú zongoraművész a sport miatt volt a készítők számára érdekes.

– NB II.-es meccseket vezetek, hét végén tudok ezzel foglalkozni vagy este. Délelőtt zongoradarabokat gyakorolok, a tanévben délután tanítok a szombathelyi művészeti szakgimnáziumban, illetve négy éve óraadó vagyok Grazban, a Johann-Joseph- Fux Konzervatóriumban, november 1-jétől még több órát fogok vállalni ott. Korábban sakkoztam is versenyszerűen, de azt időhiány miatt abbahagytam. Szerettem sakkozni, mert logikai játék, fontos az elméleti felkészültség és a koncentráció, voltak jó eredményeim országos versenyeken – tudtuk meg Marcitól, aki az ideje egy jelentős részét inkább a tanításra szánta, mert küldetésének tartja azt is, hogy a „csiszolatlan gyémántokat” megtalálja, és segítse azt az utat, hogy miképpen lesz belőlük „drágakő”.

A Tehetségek és sikertörténetek program célja – aminek keretében a film készült –, hogy fiatalok tanácsokat adjanak még fiatalabbaknak, hogy a tehetségüket miként tudják kibontakoztatni, mire figyeljenek, hogyan állítsanak fel prioritásokat. A zongoraművész arról is beszél a filmben, hogy sokszor volt második helyezett, többször, mint első, ez hajtotta, hogy még több munkát tegyen a tevékenységeibe. Kiemelte az időbeosztás fontosságát, és azt, hogy a fiatalok ne féljenek a találkozások sokszínűségétől, a más szakterületekről való tapasztalatszerzéstől, ne maradjanak benne csak abban a körben, ahol a tehetségüket számontartják, merjenek azon kívülre menni, és az elsődleges hivatásukhoz nem tartozó élményekkel találkozni.

A fiatal zongoraművész sok mindent csinál – magas szinten Fotó: Cseh Gábor

Kiss Márton előtt nagyon gazdag hónapok állnak: Montenegróba megy nyaralni, onnan egy varsói mesterkurzusra, ami félig-meddig szintén nyaralásnak számít, de azért egy szólóest is belefér: Muszorgszkijtól az Egy kiállítás képeit játssza és Liszt-átiratokat. Az orosz zeneszerző művét adja elő az augusztus 19-én 15.30-kor Szombathelyen, az Uránia udvarban megrendezendő Művészpénteken is. Előtte fellép a hetyei művészeti napokon augusztus 13-án a Svájcban tanuló Zolnai Fannival – aki korábban tanítványa volt –, a fuvolista lány zongorakísérőjeként. Harmadszor fognak együtt koncertet adni.

A fiatalember közben többször felkeresi majd a Balatont a feleségével, Szigligetre és Füredre szeretnek menni. A fürdőzős napok között kijár Grazba, ahol Bizet Carmen című operáját próbálják egy különleges formációval. Marci egy olyan kamaraopera-csoportnak a tagja, amelynek célja, hogy nagy színpadtechnika nélkül kisebb helyekre is el tudjanak vinni operákat, így a Kőszegi Várszínházba is, ahol nem gyakran van opera (hét éve volt műsoron az Ostromopera fúvószenekarral). A Carment négy énekesre, egy fuvolára és egy zongorára minimalizálta az Opera Mobile Graz elnevezésű formáció, amelynek egyébként négy magyar tagja van: Marcin kívül három Grazban élő magyar. Szőke Csaba (bariton) az együttes vezetője, aki ebben az operában Escamillo, a torreádor és Morales szakaszvezető szerepét énekli, közben átöltözik. Sáfrány Éva (mezzoszoprán) lesz Carmen, a cigány lány, és magyar a fuvolaművész: Litscher-Nagy Zsuzsanna, aki Ausztriába ment férjhez.

– A Carmenben én vagyok a zenekar, mert a zongora a zenekari kíséretet játssza, mellette csak a fuvola a hangszer, amely a cigány lány megjelenésekor lép be, és a legismertebb dallamokat szólaltatja meg – mondta Kiss Márton, aki korrepetitor és karmester a próbafolyamatokban. – Én tanítom be a darabot, én kísérem az énekeseket, én próbálok velük végig. De én vagyok az is, aki jelez, ha nehéz belépések vannak, én adom a tempókat, és ha a próbán nincs jelen valamelyik énekes, akkor zongorán bejátszom az ő szólamát.

Bizet művét azért választották, mert a Carmen az egyik leghíresebb opera, ugyanakkor fontos, hogy jól adaptálható hat személyre – és kisebb színtérre. Kőszegen augusztus 18-án 20.30 órakor kezdődik a bemutató.

Kiemelt képünkön: Kiss Márton délelőttönként gyakorol

Ezek is érdekelhetik