Hírek

2010.11.08. 16:28

Van, amit nem lehet pénzen megvenni

Az idei év utolsó Mesterkurzusán Vekerdy Tamás gyermekpszichológus tartott előadást, témája a szülő-gyermek kapcsolat volt. Mit is tegyen a szülő, hogy bejöjjön a gyerekének az élet? Nem egyszerű kérdés, a Tanár Úr azonban első hallásra nagyon is egyszerű tanácsokkal látta el a nagyérdeműt.

Egyed Betti

Érzelmi intelligencia

Vekerdy Tamás szerint ott téved legelőször a szülő, hogy csecsemő korától kezdve nevelni akarja lurkóját: először csak kijavítja, ha nem jól rakta össze a játékot, aztán rászól, hogy rosszul ejtette ki a szavakat, utána hosszú sorokon keresztül gyakoroltatja vele az „n” betűt, csak hogy az olyan legyen, mint a nagykönyvben meg van írva. Iskolás korában kikérdezi, elküldi három féle korrepetálásra, vagy felkészítőre. Mindent megtesz, hogy egyetemre menjen, legyen belőle valaki, bejöjjön neki az élet.

A pszichológus azonban rámutatott, hogy már a 90-es évek kutatásai bebizonyították, nem az IQ-tól, az értelmi intelligenciától lesz gyermekünk sikeresebb, vagy boldogabb. Állítólag a legjobb képességűek is csak az iskolában megszerzett tudás 18 százalékára emlékeznek később. Sokkal fontosabb ennél, hogy mit hoz a gyerek otthonról. Vekerdy Tamás érzelmi intelligenciáról beszél, ez az, ami döntően befolyásolja a gyermek jövőjét.

Az emberek nagy része úgy, él, hogy ő van a középpontban. Ehelyett meg kell tanulni decentralizálódni, azaz empatikusnak lenni: átélni, amit a másik átél. Nem magamban lenni, hanem a másikban. Az érzelmi intelligencia segít kibírni önmagamat, a másikat, a főnököt, a munkatársat. Ez az, ami a siker mögött áll. S ami a legjobb benne, hogy korlátlanul fejleszthető. Vekerdy Tamás pszichológus úgy gondolja, a művészetek segíthetnek még a beválásban. Ez nem azt jelenti, hogy művészembereket kell nevelni, hanem művész-jellegű mentalistást kell elsajátítani, meg kell tanulni érdeklődve, elfogadóan figyelni.

Kell a kendő, a kocsi, és a kiságy is

A Tanár Úr azt tanácsolja, a szülők egyetlen dogmának se dőljenek be. Had tegye minden gyermek azt, ami az adott életkorának megfelelő: a csecsemővel gügyörészni kell, csiklandozni, játszani. A kamasz pedig had legyen lusta, majd kinövi. Fontos, hogy egy gyermek a felnőttben is játszópartnert lát, ehhez kell tartania magát a szülőnek.

Nem érdemes javítani a gyereket, hisz spontán utánzás alapján mindent elsajátít. (Ahogy az előadó fogalmazott: előbb gondolkodik, és utána tanul meg beszélni.) Összegezve: kedves szülők, nem kell azon agyalni, görcsölni, hogy is fog beválni az élet a gyereknek. A lényeg, hogy szeressék, otthon biztonságos családi háttér várja, azaz meglegyen az elegendő érzelmi intelligenciája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!