Hírek

2013.08.22. 15:52

Hullámot vetett a dödölle sztori

Nem csak a hidegfront, a dödölle is hullámot vetett Felsőmarácon és annak környékén. Olyan jól sikerült az össznépi játék, hogy mások is gondolkodnak rajta.

Kozma Gábor

A település kihaltnak tűnik az elmúlt hétvégéhez képest, amikor a menetrendszerinti Volán busz is tetemes késést szedett össze száz méteren, annyi volt az autó, s némelyik nem túl szabályosan parkolt. De hát egyszer van Guinness dödölle sztori Marácon, vagy ki tudja...

- Már hallottam, hogy másutt is megpróbálkoznak hasonlóval - mondta el Sütő Kálmán, a település polgármestere. - Tény, hogy a hatvan fős csapatban szép számmal voltak más községekből is, így a műhelymunkával már tisztában vannak. Ez egy jó játék, akár híressé is teheti a falut, de nem szabad tőle elszállni halljuk.

A jó játék még mindig beszéd téma. Egy helybéli szerint soha ennyien még nem voltak itt. Igaz, ehhez a populáris műsor is hozzá járult, hiszen százak tapsoltak a mulatós zene képviselőinek, vagy az igényes produkcióval fellépő Csobot Adélnak. A lényeg, hogy jó volt a dödölle, el is fogyott. A pavilon meg áll célozgat a falunapi ünnep igazi főszereplőjére egy hölgy.



Jelesül a 12 milliós, új rendezvénypavilonra, amelynek okán az egész Guinness kísérlet, úgymond, kirobbant. De ki volt az ötletgazda? Sütő Kálmán erre annyit válaszolt, hogy többen is gondolkodtak olyan megmozdulásban, amely sokakat vonzhat ide, feldobja a helyi turizmust.

- Igazándiból a család segített. Maráciak és budapestiek vagyunk, édesapámat sokan ismerik, kijáró parlamenti képviselő volt. Gyerekként emlékszem, hogy éjjel is rátelefonáltak, hogy szerezzen alkatrészt a Zsigulihoz - folytatja Kálmán, aki örökölte e tulajdonságot. Hiszen a monstre dödölle akció nem kis részt azért született, hogy még előbbre lépjenek. Most az a terv, hogy a tűzoltó szertárból rövidesen egy helyi falumúzeumot alakítanak ki.

De vissza a kísérlethez. Amint halljuk, van ennek egy menetrendje. Az ellenőr, két segítőjével, a legfontosabbat megtette. Jegyzőkönyvben rögzítette, hogy 24 órán át folyamatosan készült az ízes étel a rendezvénypavilonnál (egy falat sem marad a 4 mázsából...).

Íme, a legfontosabb helyszín 24 órán át, a szabadtéri konyha (Fotó: Szendi Péter)

A jegyzőkönyvet hitelesítették és elküldték Londonba. Ott egy bizottság foglalkozik vele, becsatolva az ekkor született dokumentumokat, közte a Vas Népe tudósítását. Ezt követően a Guinness testülete dönt: elfogadja, vagy sem a felsőmaráci maraton dödölle készítő rekordot. Erre amúgy jó esély van, mert ebben a műfajban még nem utaztak, így a sápadt angoloknak elébb meg kell ismerkedniük a bőzsírú vasi termékkel. Felsőmarác tehát elindult a világhír felé, de ha nem kerül a könyvbe, célját akkor is elérte: beszélnek róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!