Hírek

2013.12.09. 11:35

Fellendülő autópiac

Vas megye - Az országban első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma az ezredforduló óta mindössze 2002 -2006 között haladta meg az évi 200 ezret.

Kelemen Attila

Az időszakon belül 2003-ban adtak ki legtöbb gépkocsihoz (274 ezer) forgalmi engedélyt. Az ezt követő hét év során számuk folyamatosan csökkent. A kereslet megtorpanása a gazdasági válság felerősödésével 2009-ben következett be. Ekkor a megelőző évhez viszonyítva közel hattizedével kevesebb járművet helyeztek forgalomba, ami közvetve a hazai eladások visszaesését is magával hozta.

A mélypontot 61 ezer darabbal 2010 jelentette, de két év elteltével a hivatalosan először forgalomba került személygépkocsik száma már átlépte a százezer darabot. Az ezer lakosra jutó üzembe helyezések számát illetően hosszabb időszakban figyelembe véve a vezető helyet minden esetben a főváros foglalta el, melyet 2011 kivételével Pest követett, míg a harmadik helyezést többségében Győr-Moson-Sopron megye érte el.


Tavaly a vasi autókereskedőket csak a győri értékesítők múlták felül. Grafika: Kelemen Attila

A mutató alapján számított helyezést illetően a korábbiakhoz képest egyértelmű javulás figyelhető meg Veszprém megyében, Vasban, illetve a dél-alföldi régió mindhárom megyéjében.

Ezzel szemben Komárom-Esztergom és az észak-magyarországi térség hátrébb szorult és nem történt előrelépés Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!