Hírek

2013.12.14. 22:15

Grósz: Szétrúgjuk, mint tyúk a töreket!

Szombathely - 1988 december elejére kvázi kettős hatalom alakult ki az országban. Ekkor sokan elbizonytalanodtak.

Kozma Gábor

A reformerők őszi lendülete karácsonyra megtorpanni látszott. Pozsgay Imrét egyre többen támadták, Gorbacsov hetekre eltűnt. A Szovjetúnióban is heves viták törtek ki. Honecker NDK-s vezető ki merte jelenteni, hogy a berlini fal még 100 évig állni fog, Ceausescu hazánk elleni katonai akciót javasolt. E mezőben indult el az a visszarendeződési folyamat, amely Grósz Károly Budapest Sportcsarnoki beszédével tetőzött. A pártfőtitkár támadta a parlamentet, ahol a reformerek lettek a hangadók, majd kiállt a munkásőrség, rendőrség és hadsereg kommunista tisztikara mellett.

– Támadnak minket egy alaposan végig gondolt koncepció mentén.... Mi ezt nem fogjuk tűrni, szétrúgjuk őket, mint tyúk a töreket!– fenyegetőzött.

A Duna Kör tüntetéseit már csak filmezték a titkosrendőrök. Fotó: Magyar Nyugat

Vas megyében némileg másképp alakult a helyzet. Az óvatos tétovaságot éppenséggel reformista lendület váltotta fel, így a megyei pártértekezleten ők győztek. Országos visszhangot keltett, hogy az új első titkár Takács László lett, aki gazdasági területen piaci jellegű változásokat sürgetett. Helyettese pedig az a dr. Sikos László, aki korábban, megyei KISZ első titkárként befogadta a Simon József vezette GÉM-et (Gazdasági és Érdekvédelmi Munkaközösség). E csoport párton belüli ellenzéknek számított. A mini visszarendeződés ellen hatott az is, hogy 39 év után újra megjelent a Kőszeg és Vidéke újság. Evidens lett, hogy a nyilvánosság szerepe meghatározó a folyamatokban, így a sajtó óriási mértékben felértékelődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!