Hírek

2014.02.21. 15:45

Körmendi Takarékszövetkezet: kifizették a betéteseket

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet esetében az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) szigorúbban járt el a jelenleg érvényes szabályozásnál: ennek köszönhetően a törvény által előírt húsz munkanapnál jóval előbb sikerült befejezni a kártalanítást az egyértelmű jogosultsággal rendelkező betétesek 97,1 százalékánál.

Osváth Sarolta

A takarékszövetkezet 27,8 milliárd forintos betétállományából a zárolásokkal együtt 22,9 milliárd forint esett kártalanítási kötelezettség alá – tájékoztatta az újságírókat Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója. A biztosított ügyfelek 94,1 százaléka hét napon belül, 97,1 százaléka tíz napon belül megkapta a neki járó pénzt, s a törvény által előírt huszadik napon – csütörtökön – 99,6 százalék volt a kifizetési arány. Ez azért fontos eredmény, mert a válság hatására szerte Európában felértékelődött a betétbiztosítás. Az Európai Bizottság erre vonatkozó kompromisszumos előterjesztéséről várhatóan március végén dönt az Európai Parlament. A tervezett direktíva hét munkanapra kívánja csökkenteni ilyen esetekben a kifizetési határidőt – 2024-re.

Először tavalyelőtt a soltvadkerti esetnél tűzte ki célul az OBA, hogy a kártalanítást a törvény által előírt húsz munkanap helyett fele annyi idő alatt le kell bonyolítani a kártalanítást – emlékeztetett Tóth István, az alap kommunikációs vezetője. Ezt akkor sikerült is elérni, a betétesek 92 százalékát kártalanították a vállalt határidőre. Most a körmendi esetnél még jobb mutatóra törekedtek, és ez szintén teljesült. Ennek elérésében nagy szerepet vállalt az OTP Bank, a Takarékbank és a Magyar Posta, s mindent megtettek a zavartalan ügyintézésért a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet alkalmazottai is, akik az első pillanattól kezdve igyekeztek megfelelően tájékoztatni a betéteseket, és imponálóan magas szakmai színvonalon, korrekten működtek közre a feladat megoldásában.

Hozzávetőleg 20–30 ügyfél van még, akinél további vizsgálat szükséges a kifizetéshez. Az OBA tapasztalatai azt mutatják, hogy Magyarországon az emberek tudatosan takarékoskodnak, és pontosan tudják, hogy 30 millió forintnál nagyobb betéttel nem érdemes átlépni a biztosítási limitnek számító 100 ezer eurós határt.

A szakemberek egyúttal ki is kérték az érintettek véleményét két konkrét témáról. A kérdésekre válaszolók többsége, 89 százaléka elegendőnek tartja a 100 ezer eurós védettséget a betéteknél, és 93 százaléka elfogadhatónak tekinti a jelenleg előírt 20 munkanapos kártalanítási határidőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!