Hírek

2016.03.01. 20:23

Közterület-felügyelők a szombathelyi helyi járatokon

Szombathely - Egy együttműködési megállapodás értelmében közterület-felügyelők segítik a jegyellenőrök munkáját március elsejétől a helyi járatos buszokon. Legfőbb cél a bliccelők és a rongálók kiszűrése, az utasok biztonságának növelése.

Budapesten már általános gyakorlat, hogy közterület-felügyelők is felszállnak a buszjáratokra, segítve a jegyellenőrök munkáját. Az országban másodikként Szombathelyen is megkezdődik ez a fajta járőrszolgálat. Erről írt alá együttműködési megállapodást a közterület-felügyelet és az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ. - Nagy gondjaink nincsnek, de szeretnénk megelőzni az autóbusz-rongálásokat, a belső tér összefirkálásával, az ülések kiszakításával nagy károkat okoznak nekünk. Előfordul olyan is, hogy az utasok nem vesznek jegyet, az ilyen eseteknek is szeretnénk elejét venni - mondta Busa Csaba, az ÉNYKK Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Az egyenruhások a város különböző pontjain, más-más időpontokban szállnak fel a járatokra a jegyellenőrökkel együtt. Kérhetik a jegyet, bérletet, akiknek nincs, azokkal szemben intézkedhetnek. Segítenek az ellenőrnek, ha az utas nem hajlandó magát igazolni, és figyelmeztetik a helyes viselkedésre, akit kell.

- A járőrszolgálatunk során folyamatosan ellenőrizzük az autóbusz-megállók állapotát is. Ha rongálást tapasztalunk, azt jelezzük az ÉNYKK-nak, vagy éppen télen a hóeltakarítást, síkosságmentesítést, ami tavaly is problémát okozott"- ismertette dr. Varsányi Péter, a Szombathelyi Közterület-felügyelet igazgatója.

- A biztonság a legfontosabb tényező egy település életében, és ez a közösségi közlekedésre is igaz - hangsúlyozta dr. Puskás Tivadar polgármester az egyik helyi járatos autóbuszon megtartott sajtótájékoztatón. A járőrszolgálattól azt várják, hogy nő az utasok biztonságérzete.

- Jobbára a lányom és a fiam utazik busszal, és örülök - főleg a lányom érdekében -, hogy biztonságosabb lesz a közlekedés. Budapesten gyakran tapasztalt atrocitásokat, zaklatták. Szerintem azáltal, hogy közterület-felügyelők is lesznek a buszokon, a sofőrök is biztonságban érezhetik magukat. Annak is örülök, hogy így talán kevesebb lesz a bliccelő - mondta el Ságiné Ágoston Szilvia, aki maga is buszra ül időnként.

A megállapodás határozott időre, december 31-éig szól. Az együttműködő felek ezt követően összegzik tapasztalataikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!