Hírek

2016.03.19. 16:16

Márciusban már biztosan nem élesítik a fix traffipaxokat Vas megyében sem – eláruljuk, mennyit kell majd fizetnie, ha megbüntetik

Akár 300 ezer forintos bírságot is kaphat gyorshajtásért. Még mindig nem tudni, mikor élesítik a fix traffipaxokat, de az biztos, hogy nem márciusban.

Budai Dávid

Tíz nappal ezelőtt a rendőrség még úgy tájékoztatott, hogy közeleg az idő, amikor azok, akik a fix traffipaxok látóterében hibáznak, már komoly büntetésre számíthatnak. Azonban a rendőrség azóta sem közölt pontos dátumot az élesítés időpontjáról, így azt továbbra sem lehet tudni, hogy mikor élesítik a rendszert. Azt viszont már biztosan tudni lehet, hogy ez az időpont nem márciusban lesz. A rendőrség ígérete szerint ugyanis két héttel az élesítés ideje előtt szólni fognak. A márciust tehát megússzuk, de azt jó, ha tudja, hogy a rendszer tesztelése továbbra is gőzerővel folyik. A fix traffipax a sebességmérésen túl, egyebek között alkalmas a forgalomszámlálásra, a tiloson áthajtás és a záróvonal átlépésének rögzítésére, valamint képes ellenőrizni, hogy az autóban ülők használják­-e a biztonsági övet. Automatikusan figyeli, hogy a látóterében áthaladó autókra kötöttek­-e felelősségbiztosítást, befizették­-e az adót utánuk, illetve hogy körözik­-e a járművet. Amint élesedik a rendszer, a következő büntetési tételekkel számolhat:

Gyorshajtásért: 30 ezer-300 ezer forint

Kihangosító nélküli telefonálásért: 30 ezer forint

Biztonsági öv nélküli autózásért: 10, 15, vagy 20 ezer forint, attól függően, hogy lakott területen, közúton, vagy autópályán mérnek-e be minket.

Piroson való áthajtásért: 50 ezer forint

Vasúti átjárón tiltott áthajtásért: 60 ezer forint

Záróvonal átlépéséért: 30 ezer forint

Kötelező haladási irány megszegéséért: 50 ezer forint

Tiltott behajtásért: 30 ezer forint

Autópálya leállósávjában jogtalan megállásért: 40 ezer forint

Autópálya leállósávjában haladásért: 100 ezer forint

Buszsáv jogosulatlan használatáért: 20 ezer forint

Buszsávban haladásért: 30 ezer forint

Lejárt műszakival autózásért: 40, 50, vagy 60 ezer forint, attól függően, hogy 3, 6 vagy 12 hónapja járt le)

A 132 helyszín 365 szuperkamerájából öt található Vas megyében. Káld külterületén, a 84­es főúton; Kám külterületén, a 87­es főúton; Sárvár külterületén, a 84­-es főúton; Szombathely belterületén, a Rumi úton, valamint Vasszécseny belterületén található fix traffipax.

Kapcsolódó cikkek:

Videón mutatjuk a fix traffipax működését – Hamarosan élesítik a rendszert

Februárban már biztosan nem élesítik a fix traffipaxokat Vas megyében sem

Tavasszal látni kezdenek a vasi szupertraffipaxok

Bemutatták a rendőrség fix traffipaxait

Megtaláltuk! - Mutatjuk, hol lesz az öt fix traffipax Vas megyében

A rendőrség nem árulja el, de mi tudjuk, hol lesznek fix traffipaxok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!