Hírek

2017.05.31. 17:35

Hol legyen a gyerek nyáron? – Mutatjuk a szombathelyi ügyeletes óvodákat

Hamarosan nyári üzemre váltanak az ovik. A napokban tartják a ballagásokat, évzárókat, a szülők pedig tervezik: ki, mikor vigyáz a kicsire a nyáron. Összeszedtük a dátumokat és az ügyeletes ovikat!

Bakos Ágnes

"Négy évszakos" évzárót tartottak délután a Weöres Sándor Óvoda apróságai: a videókkal tarkított műsorban mutattak őszi esőtáncot, téli hópehelybalettet, tavasztündérek voltak és nyári virágként bújócskáztak. Ez utóbbira készülnek már nagyon az ovisok.

Az évszakokat idézték meg évzárójukon a Weöres Sándor ovi apróságai a színházban
Fotó: Szendi Péter

Szombathely 18 önkormányzati óvodájába összesen 2368 gyerek jár - összegezte kérdésünkre dr. Bencsics Enikő, az egészségügyi és közszolgálati osztály vezetője. Összesen 624 szombathelyi gyermek az utolsó óvodás évtől búcsúzik: ők már iskolások lesznek szeptembertől. Lesz utánpótlás az óvodákban, sőt: a beíratott és szeptemberben ovit kezdő gyermekekkel 2407 lesz a 18 szombathelyi ovi létszáma.

De a szeptember még messze van, addig meg kell oldani a gyerekek nyári elhelyezését, foglalkoztatását.

Dr. Bencsics Enikő emlékeztetett, hogy a 2011-es köznevelési törvény értelmében a fenntartó dönt az óvoda heti és éves nyitvatartási idejéről - vagyis a nyári nyitva tartás meghatározása is az önkormányzat feladata.

Az a tapasztalat, hogy a nyári időszakban nagymértékben lecsökken az óvodákban a gyermekek létszáma.

A gazdaságosabb működtetés, valamint az óvodák épületeinek karbantartása miatt szükséges, hogy egy-egy óvoda több hétig tartson zárva - közölte az osztályvezető.

Ezt az időszakot össze kell hangolni a szülői igényekkel, a szülők szabadságolási szokásaival.

- Városunkban a legtöbb gazdálkodó szervezet júliusban és augusztusban áll le és adja ki dolgozóinak tárgyévi szabadságuk nagy részét. Ehhez kell igazítani az óvodák nyári zárva tartásának tervezett idejét - részletezte a szülői szempontokat dr. Bencsics Enikő. Emlékeztetett, hogy idén nyáron több óvodában is pályázati forrásból kezdődnek felújítási munkák - ezt is figyelembe kellett venni a szünetek, leállások meghatározásakor, márpedig ilyenkor különösen fontosak a határ-idők.

 

Idén az önkormányzati óvodák június 19-e és augusztus 27-e között tartanak (részben) zárva. Ez összesen tíz hét, ebben az időszakban az ügyeletes óvoda négy, a többi óvoda hat hétre zár be.

- Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az idei nyári zárva tartás tervezetében három óvodai körzetet alakítottunk ki a városban. Egyet az északi, egyet a déli városrészen, egyet pedig a város központi részén - közölte az osztályvezető. A nyári zárva tartásra kijelölt időszakban körzetenként két-két óvoda tart felváltva ügyeletet. Fontos, hogy olyankor az ügyeletes ovik az egész városból fogadnak gyermekeket, nemcsak az adott körzetből, ezzel is tudnak számolni a szülők.

Ügyeletes lesz az egyes körzetben a Szűrcsapó és a Maros Óvoda. A kettes körzetben a Szivárvány és a Napsugár Óvoda, a hármas körzetben pedig a Mesevár és a Gazdag Erzsi Óvoda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!