Hírek

2014.01.30. 14:40

Körmendi takarékszövetkezet: megkezdődik a kifizetés

Körmend - Húsz napon belül minden betétest kártalanít az Országos Betétbiztosítási Alap, van, aki már meg is kapta a pénzét.

Kupi Györgyi

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet után 10 ezer 72 betétest kártalanít az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). Az egymillió forintig terjedő kártalanításokat mától kézbesíti a Magyar Posta. Az e feletti kártalanítási kategóriákba eső ügyfelek szintén péntektől kapják lakcímükre a postai értesítőt. A kifizetések megkezdését a takarékszövetkezet adatállományának gyors feldolgozása tette lehetővé, húsz munkanapon belül mindenkit kifizetnek. A kártalanítás teljes összege meghaladja a 22 milliárd forintot, a betétek átlagos összege 2,2 millió forint.

A kártalanítás megkezdésétől számított negyedik munkanapon a kártalanítási összeg 91,5 százalékát a kifizető partnerszervezetek részére – tudtuk meg Tóth Istvántól, az OBA kommunikációs vezetőjétől.

Tóth Istvántól, az Országos Betétbiztosítási Alap kommunikációs. vezetőjétől megtudtuk, több mint tízezer ügyfelet érint a kártalanítás, melynek összege meghaladja a 22 milliárd forintot. Fotó: Szendi Péter

Százezer euróig (30 millió 346 ezer forintig) minden betétet kifizet az OBA (kivéve a néhány százaléknyi zárolt, vizsgálandó betétállományt), a 30 millió forintot meghaladó, fennmaradó összegre a végelszámolónak kell benyújtaniuk a betéteseknek a hitelezői igényt. A takarékszövetkezet fiókjaiban kapnak ehhez űrlapokat és segítséget.

A betétesek kártalanítása háromféle módon történik: százezer forintig a betétesek péntektől a postai kézbesítőtől kapják meg a pénzt. Százezer és egymillió forint közötti összeg esetében a postán való személyes felvételhez szükséges értesítőt kapják meg péntektől, ezt – a postai kapacitástól függően – a jövő hét első napjaiban mindenki kézhez veheti.

Az 1–5 millió forint kártalanítási összeg között: a betétesek péntektől kapják kézhez az OBA Betétbiztosítási Kártya használatához szükséges titkos PIN-kódot, pár nap múlva pedig magát a kártyát. A pénzügyi kifizetési elszámolást tartalmazó levelek kézbesítését ezen a héten kezdte meg a Posta. A kártyával az OTP Bank pénzkiadó ATM automatáiból és fiókjaiban, illetve a postán tudnak pénzt felvenni, az automatákból maximum 800 ezer forintig. Ha valakinek nehézséget okoz a kártya aktiválása, az a kártyával, a levéllel, személyi okmányaival keresse fel a Postát vagy az OTP-t.

Az 5 millió forintnál nagyobb kártalanításban részesülők a héten kapják meg a kifizetési elszámolást, mellyel hétfőtől juthatnak hozzá a kártalanításukhoz a megjelölt takarékszövetkezeti fiókban. ötszáz forint alatti betétekre nincs kártalanítás.

Minden küldeményt az állandó lakcímre postáz az OBA. Aki nem ezen a címen lakna, az egyeztessen a takarékszövetkezettel, illetve kérdésekkel bárki fordulhat a 06-40-918-918 helyi tarifával hívható számon az OBA ügyfélszolgálatához.

Tóth István felhívta a figyelmet, hogy a készpénzfelvétel (egyszeri, egy összegben) ingyenes a kártalanítás esetén. Az ügyfélnek lehetősége van, hogy a kifizetés helyén betétben helyezze el a pénzét, vagy egy más pénzintézetnél lévő bankszámlájára utalja. Nem tanácsos nagy összegű készpénzt tartani magunknál – figyelmeztet a kommunikációs vezető.

Azok az ügyfelek, akiknek betétjén még állami garancia van (1993, július 1-je előtt elhelyezett összegek) az államtól kapják meg a kártalanítást, ezekre a betétekre nem vonatkozik a 30 millió forintos limit.

Azok, akiknek hitelük van, továbbra is fizetniük kell a törlesztőrészleteket, a technikai változásokról érdeklődjenek a takarék fiókjaiban.

Az OBA minden betétest húsz napon belül kifizet, de aki ezen időn belül nem venné fel a pénzt, azt sem éri kár – tudtuk meg Tóth Istvántól. A kártalanításnak nincs lejárata. Az első kártalanítást bedőlt takarék után 1993-ban végezte az OBA, de még két évvel ezelőtt is jelentkezett ügyfél a pénzéért, és meg is kapta. Ezt fontos tudni azoknak is, akik betétet örököltek. Nekik a közjegyző által a hagyatéki tárgyaláson kiállított hagyatéki végzéssel kell jelentkezniük a pénzükért.

A betétesek nettó összeget kapnak, az OBA a magánszemélyeknek járó kamat után az OBA levonja a kamatjövedelem adót és befizeti az adóhivatalnak.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Mi lesz a hitelekkel?

Bajban a nárai önkormányzat?

Háborgó emberek a bank előtt

Körmendi takarék: végnapok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!