Hírek

2014.01.28. 14:44

Körmendi takarékszövetkezet: mi lesz a hitelekkel?

Körmend - Az elmúlt hét komoly sajtóvisszhangot kiváltó eseménye volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet engedélyét és elrendelte a végelszámolását. Sok mindenről szó esett, ám arról nem, mi lesz a felvett hitelekkel.

Farkas Eszter

Mint arról már korábban beszámoltunk, a működési engedélyét vesztett Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet ügyfeleinek egyelőre nincs tennivalójuk, ezen a héten várhatóan megkapják az OBA személyre szóló értesítését, a tájékozódásra számos lehetőség áll rendelkezésükre. Telefonos információs rendszert működtetnek, száma 40 918 918. Ezen minden kérdésre megpróbálnak válaszolni. A hitelintézeti adatok feldolgozását követően, a takarékszövetkezet minden ügyfelének személyes értesítést küldenek arról, hogy a nyilvántartások alapján milyen követelésükről tudnak, és mikor, milyen módon juthatnak hozzá pénzükhöz.

Az OBA 100 ezer eurós összeghatárig (mintegy 30 millió forint) kártalanítja a betéteseket, a jogszabályi előírásoknak megfelelően minden jogos betéti követelést kielégít. A takarékszövetkezet közel 13 ezer betétes ügyféllel rendelkezik, az OBA vagyona többszörösen meghaladja a takarékszövetkezetnél elhelyezett betétek együttes összegét. Arról azonban még nem esett szó, hogy mi lesz azokkal a hitelszerződésekkel, amelyeket a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél kötöttek az ügyfelek.

Tóth István, az Országos Betétbiztosítási Alap szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy a történtek a hitelszerződéseket nem igazán érinti, ugyanúgy és ugyanazon feltételekkel kell fizetni a törlesztőrészleteket mint eddig.

– A takarékszövetkezet végelszámolása nem mentesíti az adósokat, a hitelt ugyanúgy mint eddig, fizetni kell a végelszámolás alatt lévő takarékszövetkezetnek, ugyanazon szerződési feltételek szerint, mint ahogyan abban a a bank és az adós megegyezett. Jelenleg egyébként az ügyfelek adatainak feldolgozás zajlik – fűzte hozzá Tóth István szóvivő.

Kapcsolódó cikkeink:

Bajban a nárai önkormányzat?

Háborgó emberek a bank előtt

Körmendi takarék: végnapok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!