A vízben is jók vagyunk

2018.05.08. 07:00

Barta Marciék 27 év után megismételték Hargitai Zsolték sikerét

Hódmezővásárhelyen rendezték meg idén az országos diákolimpia úszódöntőjét. A március 23-25-éig tartó fináléban több szombathelyi és „nagylajosos” siker is született. Barta Márton 100 méteres fiú gyorsúszásban első helyezést ért el, a 4x50 méteres gyorsúszás számában pedig szintén iskolánk csapata szerezte meg az előkelő első helyet.

Pintér Tamás Nagy Lajos Gimnázium

Aranyos fiúk: Ekler Bendegúz, Lisztes Dusán, Szuák Ákos és Barta Márton Fotó: NLG

Ez azért is hatalmas siker, mert legutóbb 1991-ben született ilyen eredmény ebben a számban. Az akkori „nagylajosos” bajnokok: Birkás László, Hargitai Zsolt, Kapinya Krisztián és Raffai Roland. Hargitai Zsolttal, valamint az idei győztesekkel, Barta Mártonnal, Ekler Bendegúzzal, Lisztes Dusánnal és Szuák Ákossal beszélgettem.

Hargitai Zsolt elárulta, hogy már a születésével kezdődött a sport az életében, a mozgás mindig is fő eleme volt a mindennapjainak. Az első valós sportélmény, amire emlékszik, a vízzel kapcsolatos. A versenyszerű úszást édesapja győzködésére kezdte el: a mai napig az akkor kapott kitartás, küzdeni akarás, sportszerűség és ebből fakadó személyiség a fő alapja a munkájának és családi életének. Barta Márton hatéves kora óta úszik versenyszerűen, Szuák Ákos tíz éve, Lisztes Dusán pedig ötödik óta. Ekler Bendegúz tíz évvel ezelőtt kezdett vízilabdázni.

Aranyos fiúk: Ekler Bendegúz, Lisztes Dusán, Szuák Ákos és Barta Márton Fotó: NLG

Arra, hogy mit érzett az aranyérem elnyerésekor, Hargitai Zsolt ezt válaszolta: „Büszkeséget, szüleim felé hálát, egyszerűen csak boldogok voltunk, és örültünk egymás sikerének.”

Barta Marci szorosabb versenyre számított, de mikor az első emberük beért, tudta, hogy jól fognak szerepelni: nagyon örült az aranynak. Bendegúznak az okozott hatalmas örömet, hogy egy másik sportban is megmutathatta magát. Dusán elmesélte, hogy mivel győzelmi esélyekkel állhattak a rajthoz, elég nagy volt rajtuk a nyomás. Ő szintén szorosabb küzdelemre számított, de ezzel együtt is hatalmas örömöt jelentett számára az úszás és a győzelem ezzel a csapattal.

Hargitai Zsolt pályafutása legnagyobb sikerének azt tartja, amikor a gyermekei megtanultak úszni, biztonságban a vízen lebegni. Barta Mártonnak ifjúsági világbajnokságról van aranya, ezüstje és bronza is, Európa-bajnokságokon pedig négy ezüstöt sikerült begyűjtenie. A csaknem 450 éremből ezekre a legbüszkébb. Augusztusban kezdi az Egyesült Államokban az egyetemet, ahol az úszócsapat tagjaként az egyetemi bajnokságban versenyez.

Ekler Bendegúz tavaly a vízilabda OB I/B bajnoka lett, Dusán pedig a tavalyi negyedik helyezésére a legbüszkébb, amit 4x200 méteren ért el: és természetesen a mostani aranyra. Ákos országos bajnoki ezüstérem tulajdonosa, és egy csillogó aranyé a váltóval. A fiatalabb generáció sportolói testnevelőiktől tudták, hogy egy 27 évvel ezelőtti siker megújítói, ami még értékesebbé tette számukra a díjat. Hargitai Zsolt, felidézve a régi sikert, azt meséli, sosem munkának élte meg az edzést, készülést: „inkább a sport közösségformáló ereje és szeretete repített minket a célba. Állandóan együtt lógtunk iskola előtt és után.” A fiúknak pedig a gratuláció mellé azt üzente, hogy éljenek, legyenek vidámak, és ne foglalkozzanak a problémákkal!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában