Civil Tudósítónktól

2017.10.23. 21:17

Horvát könnyűzenei show Szentpéterfán

Az ősz beálltával valóságos kulturális nagyüzem indult a grádistyei határmenti kis faluban. Szüreti napok, Értékek Háza avatóünnepség, kultúrdélután a hazatérő szentpéterfaiakkal, ünnepi kultúrműsor 1956 szentpéterfai történéseiről, és másnap már a horvát könnyűzene oltárán áldozhattak annak hódolói.

Együtt a versenyzők

 

Az Országos Horvát Önkormányzat 2016-ban miCROfon Horvát Dalverseny címmel indított útjára egy, hazánk minden horvátok lakta régiójára kiterjedő, a tervek szerint évről-évre ismétlődő ifjúsági rendezvénysorozatot. A kezdeményezés célja, hogy a folklór, a népzene és a néptánc mellett a modern horvát zene is fórumot kapjon, találkozási, kapcsolatteremtési lehetőséget teremtsen a kisebbségi horvát közösségek, fiatalok életében. A grádistyei régióban Szentpéterfa szombaton másodszor volt házigazdája az ifjú horvát énekesek tehetségkutató találkozójának.

Steiner Mirjana és Dr. Handler András moderátorok

A tizenkét fellépő a Dráva-menti, baranyai, bácskai, pesti, zalai, Mura-menti és grádistyei régió horvátok lakta településeiről érkezett, horvát iskolák, horvát közösségek ajánlásával. A színházterem szokásosan megtelt a minden korosztályt képviselő közönséggel. A Horvátzsidányból érkezett Steiner Mirjana és Dr. Handler András narrátorok humoros felkonfokkal hívták színpadra a jelenlegi horvátországi pop, rock és etno sikerszámokat előadó énekeseket. Már az első szám előadása lázba hozta a közönséget. Valamennyi fellépő magabiztosan, és olyan átéléssel énekelt a színpadon, hogy minden jelenlévőt magával ragadott.

: balról: Vízvári Zoltán zenetanár, Proszenyák István művészeti iskola igazgató, Völgyi Géza tambura zenekarok vezetője, Gugán Iván az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, Paukovitsné Horváth Edit iskolaigazgató, Tímárné Skrapits Anna a Szentpéterfai Horvát Önkormányzat elnöke

 

A kíséretet biztosító, válogatott horvát zenészekből álló Harangozó Róbert vezette együttes Kópháza, Und, Sopron, Narda és Horvátzsidány településekről érkezett tagjai már hónapok óta készültek arra, hogy az énekeseknek stabil és segítő hátteret adjanak.

Együtt a versenyzők

A szakmai zsűri olyan kiválóságokból állt, mint Proszenyák István zenetanár, a Letenyei Zeneiskola igazgatója, Vizvári Zoltán, a Vizin tamburazenekar tagja, a Magyarországi Horvátok Kulturális és Képzési Központjának a vezetője, Völgyi Géza, több ausztriai és magyarországi tamburazenekar vezetője.

Payrits Karmela grádistyei régió

Az előadók könnyedsége, a többségében szerelemről, kapcsolatokról szóló és természetesen horvát nyelven előadott dalok hatalmas közönségsikert arattak, minden énekest vastaps kísért már a számok utolsó taktusaitól. A versenyszámok elhangzását követő szünetben, a zsűri döntéséig a helyi ifjúsági tamburazenekar és a kísérőzenekar szórakoztatta a közönséget. Végül színpadra szólították a fellépőket és a zsűri eredményt hirdetett. Az első helyen Gráf Vivien (baranyai régió), a második helyen Payrits Karmela (gradistyei régió), a harmadikon Kapuvári Veronika (Mura-menti régió) végzett, különdíjazásban részesült a legvidámabb produkcióért Erdélyi Benjamin (Dráva-menti régió).

Kapuvári Veronika Mura-menti régió

A versenyt értékelő Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke megköszönte a szervezők áldozatos munkáját, a versenyzők színvonalas előadásait és hangot adott annak a reményének, hogy a siker mindenkit folytatásra ösztönöz.

Gráf Vivien baranyai régió – első helyezett Fotó: László Antal

A közönség a műsort követően nem sietett haza, még egy ideig ünnepelt, beszélgetett az énekesekkel, zenészekkel, zsűritagokkal, vendégekkel igazolva, hogy ezt a rendezvényt is a szívükbe fogadták.

 

 

László Antal

Civil Tudósító

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában