Harmincféle paradicsom

2019.07.25. 07:00

Igazi ökobirodalom Kőszegen

Igazi csodavilágot rejt a belváros egyik udvara: több száz fajta növény bújik meg a társasház udvarán. A nézelődők előtt is nyitott a kert: minden szerdán délelőtt meg lehet lesni Bakos György ökokertész birodalmát.

Nemes Judit

Nyitva van a földi paradicsom: Bakos Györgyék (balra a házigazda) varázslatos kőszegi kertje

Fotó: Unger Tamás

A nyáron több városnéző programot indított el az Írottkő Natúrparkért Egyesület Kőszegen, amelyek egyik izgalmas eleme az Óriáspaszuly kalandjai a Paradicsomban. Kicsiket és nagyokat invitál kertjébe az egyesület elnöke, Bakos György, aki végzettsége szerint kertész, ökokertész.

Tegnap mi is ellátogattunk a Paradicsomba – amely nevet nem véletlenül kapta a programban a helyszín: üde zöld növények százait lehet felfedezni. Kétszázat meghaladó fajta virágos, haszon- és gyógynövényt nevelnek, gondoznak az udvarban, amelynek „előterében” egyetlen szőlőtőke, egy Angéla fajtájú csemegeszőlő van – amelynél egyébként az idén rekordtermésre számítanak.

Nyitva van a földi paradicsom: Bakos Györgyék (balra a házigazda) varázslatos kőszegi kertje
Fotó: Unger Tamás

– Nyolcéves a tőke és azért emblematikus, mert a felmenőink több száz évre visszamenőleg szőlőtermelők voltak, ám ezzel felhagytak és egyetlen tőke őrzi a szülők és a múlt emlékét az udvarban. Bakos Györgytől megtudtuk: harmincféle paradicsomot termelnek: kéket, feketét, sárgát, fehéret, pirosat és ezeknek a különböző méretbeli változatait.

Paprikából tizenkétfélét, bazsalikomból hétfélét mutat a kertész: a citromillatútól a fahéjasig, a görögtől a kínaiig számos fajtáját fellelni egy csokorban. Nemcsak megnézni lehet: szagolni, megdörzsölni a leveleiket, hogy minél jobban érződjön az aromájuk. Az ananász-, a macska-, szamócamenta mind-mind bódítja a látogatót.

Aki felfedezné a kertet, abban biztos lehet, érdekes történetekkel, információkkal gazdagodik a növények fajtáiról, tartásáról, ám a város története, a natúrpark szépsége sem marad ki a sorból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában