Karrier

2019.06.09. 07:00

Képzéssel a szakemberhiány ellen – Az aktuális helyzetről a Markusovszky kórházban érdeklődtünk

Jó ideje ismert tény az egészségügyi szakdolgozók hiánya, ami elsősorban a fővárosra koncentrálódik, de szinte minden megyében vannak üres kórházi álláshelyek. A legkritikusabb szakterület talán az ápolóké, Vasban azzal is számolni kell(ett), hogy Ausztria közelsége miatt jó néhányan külföldre mennek dolgozni.

Tóth Kata

Dryja Márió Virág Pált kíséri. A kórházban a betegszállítók részére betegkísérői képzést indítottak

Fotó: Unger Tamás

Győrben riadót fújt a Petz Aladár Kórház: a nővéreken kívül műtőssegédekre is nagy szükség lenne, a zalai kórház ápolói állást hirdet, Szombathelyen, a Markusovszky kórházban betegszállítói munkakörben a legnagyobb a fluktuáció. Altmajer Beáta ápolási igazgató megjegyezte: a sürgősségi betegszállítókhoz az utóbbi hónapokban négy embert vettek fel, és még egyszer ennyire lenne szükség. Ott és a takarítószemélyzetnél cserélődik leginkább a munkaerő. Az ápolói munkakörben az általános belgyógyászaton, a neurológián, az általános sebészeti vagy az intenzív osztályon szakképzett dolgozókra lenne leginkább szükség, de minden osztályra várják az érettségizett fiatalokat, akiknek támogatják a továbbtanulását.

Két irányvonalon valósítja meg az egészségügyi hivatást választók oktatását a Markusovszky kórház: a duális rendszerben hatodik éve gyakorlati helyként működik az intézmény. A másik lehetőség a saját szakdolgozók beiskolázása: ez mind az érettségizett, szakképesítéssel nem rendelkező kollégákra, mind a már szakképzettséggel rendelkezők további szakképesítésének megszerzésére irányul. Minden olyan lehetőséget kihasználnak, ami a létszámgondokat enyhíti, a fiataloknak vonzóvá teszi a pályát. Legutóbb játékos szakmai napot szerveztek a Brenner iskolában: gipszelni, kötözni tanultak a diákok, és babaetetést, pelenkázást is, csupa érdekességet a kórház világából. A gimnáziumokból is sok fiatalt meg tudtak szólítani, függetlenül attól, hogy az egészségügynek melyik területére készülnek. Ők a patológián metszeteket nézhettek, ismerkedtek a triázsolással, a műtővel, a helikopterleszállóval.

A népszerűsítéssel nem titkolt céljuk, hogy felkeltsék azok érdeklődését, akiket nem vettek fel felsőoktatási intézménybe, vagy még nincs konkrét elképzelésük a jövőjükről. A fiúkat betegszállítói, műtőssegédi, a fiúkat és a lányokat segédápolói, segédasszisztensi munkakörbe várják, munka mellett tanulmányi és tanulószerződéssel beiskolázzák.

Dryja Márió Virág Pált kíséri. A kórházban a betegszállítók részére betegkísérői képzést indítottak
Fotó: Unger Tamás

– 2000-től 2015-ig szünetelt a megyében a nappali ápolóképzés, az ez idő alatt nyugdíjba vonulókat és a külföldön munkát vállalókat nem tudtuk pótolni az elmúlt néhány évben nappali tagozaton végzett szakápolókkal. 2013-ban indult a duális képzés, a PTE Szociális és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskolájával együttműködve bővültek a segédápolók beiskolázási lehetőségei – mondta el Altmajer Beáta.

– Kormányzati támogatással a tanulók pályázhatnak különböző ösztöndíjprogramokra. Hároméves a képzésük, két év alatt gyakorló ápolói képzést szereznek, újabb egy év alatt pedig OKJ-s ápolói végzettséget. Asszisztensi képzésben is több lehetőséget tudunk felajánlani: például mű­tős-szak­asszisztens, aneszteziológiai szakasszisztens képzést – tanulmányi szerződéssel, útiköltség- és szállásköltség-elszámolással segítjük a dolgozóink tanulását.

És hogy az elmondottakkal tényleg pozitív elmozdulás történt, arra jó példa a 24 éves Zséder Klaudia, az onkológiai osztály segédápolója, aki néhány hónapja vette át a közgazdászdiplomáját, a gyakorlatát tavaly egy budapesti fejvadász cégnél szerezte, és bár jól érezte magát, egyre erősebben szólt az a bizonyos belső hang: valami másba kell fognia, amivel segíthet az embereken. Ápolónő édesanyja jelezte: Szombathelyen OKJ-s ápoló tanfolyam indul – készült a szakdolgozatával, mellette ezt is bevállalta. Február óta a szombathelyi kórházban dolgozik tanulmányi szerződéssel. Folyamatosan tanul, azt mondja, nagyon segítőkészek a kollégái. A váltást nem bánta meg, diplomás ápoló szeretne lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában