A hegyháti kultúra

2019.02.07. 13:00

Közkincs Kerekasztalt rendeztek a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központban

Vasvár Az a dolgunk, hogy „semmi se vesződjön el” – fogalmazták meg újra tegnap a Nagy Gáspár Kulturális Központ Közkincs Kerekasztal rendezvényén, amelyen a Hegyhát településeinek képviselői vettek részt.

Merklin Tímea

A Nagy Gáspár Kulturális Központban gyűltek össze ah egyháti kincsőrzők

Fotó: Szendi Péter

A szólás egy ­mikosszéplaki kerekasztalról származik, Szakály bácsitól, szállóigévé lett a térségben, ahogy a Nagy Gáspár-idézet is: „Barátaim, itt az ideje, hogy összeszámláljuk a hűségeseket, a még nyitott lélekkel és emberi arccal tüntetőket.” Ez egy régi közmondás – Erdélyben már így hallotta vissza Gergye ­Rezső, az NGKK igazgatója, aki a Közkincs Kerekasztal küldetésének is tartja az idézett tartalmakat.

A tegnap délután öt órakor kezdődő találkozón téma volt, hogy újra meg kell nézni, mi kultúrház, mi közösségi színtér, mert ha valaki túlvállalja magát, azon számon is kérik: van-e megfelelő személyi ellátottsága, milyen nyitvatartási időben milyen szolgáltatásokat nyújt. Újdonság, hogy szolgáltatási terveket is kell készíteni, hogy a kulturális tevékenységet jutalmazó kitüntetések közé ismét visszakerült a pár éve eltűnt Bessenyei György-díj.

A Nagy Gáspár Kulturális Központban gyűltek össze ah egyháti kincsőrzők
Fotó: Szendi Péter

A hegyháti települések a ­Facebookon Közkincs Kerek­asztal-csoportot hoztak létre, itt, ebben a térben előrevetítették új programjaikat a disznóöléstől mint „szeretetrendezvénytől” az Y generáció közösségi tevékenységekbe való bevonásáig; hogy ez milyen utakon-módokon lehetséges.

A vasvári találkozóra ezúttal nyilvánvalóan csak azok nem jöttek el, akik nem szeretik a kerékrépa-főzeléket pogácsával, a Közkincs-megbeszélést ugyanis ezzel a gasztronómiai „jó gyakorlattal” körítette Gergyéné Szakály Georgina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában