Gaz

2019.08.14. 07:00

Nebáncsvirág nem kell az őrségi patakparton

Gyomnövényt irtottak az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai önkéntesekkel karöltve: a nebáncsvirágtól szabadították meg a vizes élőhelyeket.

Vas Népe

A nebáncsvirág özönnövény

Fotó: shutterstock

Önkéntes napot szervezett az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, ezúttal nem szénát gyűjtöttek, hanem gyomnövényekre vadásztak a Szent­györgy­völgyi-patak vasi szakasza mentén. Kis létszámú, ámde lelkes csapat gyűlt össze az elmúlt napokban, hogy megszabadítsák a Magyarszombatfa mellett haladó patak vonalát a bíbor nebáncsvirágtól.

A növény – az Impatiens glandulifera – a gyorsan terjedő gyomok közé tartozik. Lila árnyalatú virága könnyen kitűnik a vízfolyás menti, ár­teres, vizenyős zöld növényzetből szirmot bontása idején. Az igazgatóság honlapján azt írta, hogy a lágy szárú növény érzékeny a hidegre és a fagyra, ám a telet átvészeli, mag formájában.

A nebáncsvirág özönnövény
Fotó: shutterstock

Terjedését úgy lehet meggátolni, hogy azelőtt kell kiirtani, mielőtt termést – és ezáltal magot – hoz, azaz legkésőbb virágzáskor ki kell szedni a talajból a növényt. Az irtására azért van szükség, mivel özönnövény, kiszorítja az őshonos fajokat az általa uralt területekről.

Az igazgatóság munkatársai minden évben szerveznek önkéntes akciókat: tavaly az általuk vártnál többtől szabadították meg a területet, ám idén sem volt hiány nebáncsvirágból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában