nagyszerűen helyt álltak

2019.11.12. 11:06

Szombathelyi gimnazisták sikere a Robotolimpián

Nagyszerűen helytállt a szombathelyi CROM Robotika Klub Scoregasm csapata a győri Robotolimpián.

Tóth Kata

Zöld mezben a szombathelyi Scoregasm csapat a németekkel mérkőzik

Nemzetközi robotépítési és -programozási verseny a World Robot Olympiad (WRO), amely a fiatalokat hozza közelebb a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, ösztönzi őket a mérnöki, informatikai szakmák választására. A verseny idei világdöntőjét 74 ország részvételével Magyarország rendezte Győrben november 8. és 10. között.

A szombathelyi Nyitra utcai iskolában működő CROM Robotika Klub tagjaiból verbuválódott Scoregasm csapat robotfutball kategóriában a „nemzeti bajnokságot” veretlenül nyerte, így kvalifikálta magát a WRO győri világdöntőjébe, ahol a Geosits Levente (Bolyai iskola), Kalocsai Zoltán (Nagy Lajos Gimnázium) és Pesti Patrik (Bolyai iskola) alkotta gimnazista csapat megnyerte a csoportmérkőzéseiket és a legjobb 16 közé jutott.

A robotfoci kategóriában Magyarországot képviselő Geosits Levente, Kalocsai Zoltán és Pesti Patrik
Fotók: Horváth Máté

A csapatokat hetesével összesen hét csoportba osztották. A szombathelyi fiúk csoportmérkőzéseiken egyszer sem szenvedtek vereséget, egy döntetlent játszottak Dél-Koreával (0:0) és öt meccset megnyertek: 5:0-ra verték Németország és Kína, 2:0-ra Malajzia, 6:3-ra Irán és 3:1-re Törökország robotfoci-csapatát. A továbbiakban a labdarúgó-világbajnoksághoz hasonlóan egyenes kieséses rendszerben bonyolították a versenyt. A nagyon erős mezőnyben a szombathelyi fiatalok már nem jutottak a legjobb nyolc közé, 6:2-re alulmaradtak a vietnámi csapattól. A robotfoci világbajnokságot Makaó nyerte, 10:5-re győzte le Görögországot a döntő mérkőzésen.

Zöld mezben a szombathelyi Scoregasm csapat a németekkel mérkőzik.

A Scoregasm csapat a felkészítő tanárokkal – Schubert Józseffel és Horváth Mátéval – hónapokon át készült a rangos világversenyre. Komoly kihívás volt a diákok számára az előírásoknak megfelelő, focizni tudó robotok építése és programozása. A CROM Robotika Klub szép sikereket tudhat maga mögött: egy-egy csapata 2017-ben és 2018-ban is kijutott a WRO nemzetközi döntőjébe. Ehhez jelentős támogatásra volt szükségük: kiutazásukat segítette például az idei megyebáli tombola bevétele is. Jövőre Kanada, Montreal ad otthont a WRO világbajnokságnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában