Konferencia

2018.11.23. 13:00

Szombathelyről indultak, később történészek lettek

Szombathelyről indultak címmel rendezett konferenciát a Magyar Történelmi Társulat Nyugat-dunántúli Regionális Csoportja és az ELTE Alumni szervezet szom­bathelyi tagozata az ELTE SEK-en tegnap.

Merklin Tímea

Fotó: Unger Tamás

Az előadók közül ki a gimnáziumot végezte Szombathelyen, ki az egykori Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolát. Horváthné dr. Molnár Katalin, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatóhelyettese elmondta: örülnek azoknak a visszajelzéseknek, hogy az egykori hallgatók megállják a helyüket a munka világában. Úgy fogalmazott: egy középiskolának, egy felsőoktatási intézménynek, de egy városnak tartást ad, ha elmondhatja, hogy akik innen indultak, vezető szerepet játszanak Magyarország életében.

 

Dr. Katona Attila, az ELTE BDPK Savaria Történelem Tanszék vezetője Németh Lászlót idézte: „Csak tíz évvel az iskola elvégzése után kezd kiderülni, milyen volt az iskola. A tanár nem is tudja, mikor hat igazán egy gesztussal, egy szóval, egy odavetett tréfás félmondattal”. A történész szerint függetlenül attól, hogy a tanárok milyen „vérengzést” rendeztek vizsgákon, egyes hallgatók a genius loci (a hely szelleme) hatására indíttatást kaptak a pályához, mások „csak azért is” történészek lettek. A konferenciára az előadók azokat a témákat hozták, amelyek most foglalkoztatják őket. Az érdeklődők meghallgathatták dr. Csukovits Enikőt, Szepesiné dr. Simon Évát, dr. Vizi László Tamást, dr. Tóth Imrét, akiket az ELTE Alumni tagozata nevében is köszöntöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában