SÁRVÁR

2017.09.19. 09:30

Kibiceket is várnak: Hazai tarokk kártyajátékosok adnak egymásnak randevút

A lehetőségekből a legjobbat kihozni. Rossz lapokból is a lehető legkevesebb veszteséggel kijönni, jók esetén pedig a legnagyobb nyereséggel végezni: a tarokk lényege ez. Az élet játékához hasonlít.

Pogács Mónika

Dr. Gerbert Ottóné megmutatta a saját tarokktrófeáit, ezen a hétvégén pedig sárvári bajnokságra várja a játékosokat az egész országból

Dr. Gerbert Ottóné bajnokságra várja a hétvégén a játékosokat az egész országból. Harmadik alkalommal adnak egymásnak randevút a különleges kártyajáték szerelmesei Sárváron. Idén a szombati nap az országos tarokk versenynaptárba is bekerült. A nyolc országos versenyhelyszín egyike a sárvári. A vasárnap azonban a tét nélküli örömjátékról szól, ahova kibiceket is szívesen látnak a Vadkert majorba. Olyan látogatókra számítanak, akik ellesnék a tarokk csínját-bínját.

A csaknem kettőszáz éves kártyajátékot leginkább Közép-Európában játsszák. Gyakran családilag öröklődik a tudás.

– Na nem azért, mert titkos köröké, keveseké a játék kiváltsága. Inkább az a magyarázat, hogy a tanuláshoz idő kell. Gyakori, hogy a szülők, nagyszülők ismertetik meg a szabályokat a gyermekekkel. Emellett sokat kell gyakorolni – hangsúlyozta dr. Gerbert Ottóné, aki már több mint negyven éve tarokkozik.

A kártya játékidejének alapja a nyolcvanperces „robber”, amely 16 osztást jelent. A versenyek, így a sárvári találkozó is négy robberes, vagyis naponta minimum hat órán át játszanak a kártyások.

– A tarokk figyelős játék, összpontosítás, kombinatorika, logika, stratégiaalkotás kell hozzá – mondta lelkesen a szervező. Vasárnap a Víg Pagát kupa kezdődik:

– Ez már nem verseny, örömjáték. Különdíjat, kupát kap itt az, aki a legtöbb 21-est elfogja – említette meg

dr. Gerbert Ottóné az egyik legnagyobb sikert a játszmában, amit játékos elérhet.

A pakli 42, az átlagos kártyaméretnél nagyobb lapból áll. Ebből 21 tarokk lap, amelynek számozása van, egy pedig szám nélküli. Utóbbi a bohócruhás skíz, amely mindent visz a játékban, egyfajta jolly jokerként.

A másik húsz lap a römiből ismert pikk, káró, treff és ász lapsor.

Szenvedély, gondolkodás, logika. Ez is a tarokk lényege.

Dr. Gerbert Ottóné megmutatta a saját tarokktrófeáit, ezen a hétvégén pedig sárvári bajnokságra várja a játékosokat az egész országból Fotó: Pajor András

– Leányfalun legutóbb én nyertem meg az illusztrált versenyt. Azonban, hogy a játék mennyire forgandó és hogy a játékszerencse mennyit jelent, arról csak annyit: a következő játéknapon már az utolsó helyen végeztem és citromdíjat kaptam. A játék az ilyen – mesélte Judit. A tarokkról hallva egyre inkább rokonságot éreztem a kártyajáték és a kombinatorikán alapuló szellemi sportok, a sakk közt.

– Nem nevezném sportnak. Tarokkozni egyszerűen élvezet. Nincs meg benne a versenyszellem, a mindenáron való győzelem akarása. Kedélyesebb, lazább, szórakoztatóbb – válaszolta felvetésemre dr. Gerbert Ottóné. Játékosok folyamatosan kerestetnek. Idősödik a tarokkos társadalom. Ötven fölötti a többség és több a férfi, mint a hölgyjátékos. Utóbbiak egyharmad arányban vannak.

– Bár egy látványélménytől még nem lesz valaki tarokkjátékos, de ha tetszik neki a játék, van kitartása a szakirodalmat elolvasni, majd rendre leülni a már avatott játékosok partijait figyelni, minden esély megvan rá, hogy ő is játékkörbe kerüljön hamarosan – fogalmazta meg reményeit a szervező és nyomatékosította: vasárnap minden érdeklődőt szeretettel várnak az asztalok mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában