Rendezvények réten és tóparton

2019.05.11. 07:00

Vetélkedő és családi piknik madarak és fák napján Kőszegen és Szombathelyen

gyerekek vették birtokba az Alsó-rétet tegnap a madarak és fák napján. Szombathelyen családi piknik helyszíne volt a Csónakázótó szigete.

Tóth Kata, Lakosi Gabriella

Szörfszimulátor is várta a Csónakázótó szigetén a diákokat

Fotó: Unger Tamás

– Gyertek, nézzük meg együtt a rokonaimat. De csak nézzük, hadd szorgoskodjanak – a jelmezes Hangya bácsi hívta tegnap a köréje sereglett Halacska csoport óvodásait a föld felé mutatva az Alsó-réten. Különböző távok és teljesítendő feladatok várták a kőszegi és környéki, valamint két ausztriai általános iskola csapatait és az ovisokat a Miénk itt a rét! kétnapos természetvédelmi programon.

Szörfszimulátor is várta a Csónakázótó szigetén a diákokat
Fotó: Unger Tamás

A havasi cincér 2019-ben az év rovara – az első állomáson cincérjelmezbe bújhattak a legkisebbek. A következőn kis ecsettel homokból „régészkedhettek ki” csigaházat, kavicsot, ma élő állatok csontjait. Majd kártyákra írt tulajdonságokhoz társítottak tárgyakat: barna, könnyű, szúrós, puha, kerek és nehéz dolgok után kutattak a réten.

Az Alsó-réten a foltos szalamandrára is kellett figyelni
Fotó: Szendi Péter

A foltos szalamandra az év kétéltűje, nagyon veszélyeztetett faj – az iskolások autógumival szlalomoztak végig egy pályán, úgy, hogy ne üssék el a földre tett szalamandra­figurákat. Ma, a folytatásban családok, baráti társaságok nevezhetnek a rajtnál.

Tegnap délután a szombathelyi Csónakázótó szigetén is megrendezték a madarak és fák napját. A családi pikniket már negyedik alkalommal tartották meg a vasi megyeszékhelyen. A gyerekek ezúttal is különböző ügyességi és kreatív feladatokban próbálhatták ki magukat, így volt például szörfszimulátor, de a minigolffal is megismerkedhettek a résztvevők.

Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében elmondta, azért is lényeges a rendezvény, mert így minden korosztály figyelmét felhívhatják arra, milyen fontos a madarak és a fák szeretete. Ebből az alkalomból osztották ki a Távhő rajzpályázatának díjait is. A győztes Zsámpár Zoltán lett a Gazdag Erzsi óvodából.

 

Az átadó után nosztalgia-­kerékpártúra indult a városban, a résztvevők a 20-as, 30-as éveknek megfelelő öltözékben tekertek – a múlt század elején emlékeztek meg ugyanis először a madarak és fák napjáról. Az ünnep tiszteletére péntek este zöld fénybe borult az emlékmű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában