Kultúra

2013.02.07. 19:31

Szépen szólt a népdal

Szombathely - Csütörtök délután a Zrínyi általános iskolában rendezték meg a nagy hagyományokkal rendelkező (anno a budapesti pedagógiai intézet által útnak indított, ma a pedagógiai szolgáltató központ által szervezett), évente ismétlődő népdaléneklési verseny Vas megyei fordulóját.

Ölbei Lívia

Itt azok a szólisták és csoportok léptek föl, akik saját iskolájuk háziversenyén a legjobbnak bizonyultak.

A Zrínyi iskolában két kategóriában (általános iskolások és középiskolások) zajlott a versengés, szakmai zsűri előtt: Farkas Erzsébet énekművész (NYME Savaria Egyetemi Központ, zenei tanszék), Varga Diána, a Népművészet Ifjú Mestere, valamint Bencsicsné Hajkó Gyöngyi, Vas megyei ének-zene szaktanácsadó értékelte a produkciókat. Minden fellépő kapott minősítést (arany, ezüst, bronz kategóriában minősülnek a népdalosok is), a legjobbak pedig zöld utat kaptak a májusban a budapesti Néprajzi Múzeumban megrendezendő országos döntőbe.

Az általános iskolás szólisták közül Rosu Mihaela (Waldorf iskola, Szombathely) és Tóth Magdolna (Gencsapáti) jutott tovább, a középiskolás kategóriában Varga Zsófia és Ungvári Gréta (mindketten a Művészeti Szakközépiskola diákjai) képviselik Vas megyét a döntőn. A csoportok közül a Kéknefelejcs trió (a celli zeneiskolából) és a Gerlice népdalkör (Szombathely, Paragvári úti iskola) léphet föl Budapesten. A Vas megyei fordulón szülők és felkészítő tanárok drukkoltak a népdalosoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!