Kultúra

2013.08.01. 22:00

Határtalan kulturális vállalások

Szombathely - Tizenöt éve a Felsőőri Kéttannyelvű Szövetségi Gimnázium tanára dr. Villányi Eszter, aki 2002-ig ezzel párhuzamosan itthon is dolgozott. 13 év külföldi munka után visszahívták hazai feladatokra is.

Merklin Tímea

13 éve a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület csoportvezetője: női kart és diákszínpadot vezet. Saját zeneszerzőjük is van, kuriózum volt, amikor karácsonyi kantátát énekeltek CD-re zenekari kísérettel. A diákszínpad harmadszor vesz részt idén a Külhoni Magyar Fiatalok Találkozóján ezúttal Gárdonyi: A paradicsom című darabjával. Az augusztus 15-től 22-ig tartó rendezvényre a világ minden tájáról érkeznek fiatalok:

- A szövegkönyveket magam írom, A paradicsomot egyfelvonásos vígjátékként adjuk elő. Nagyon szeretik a gyerekek a humora miatt. Sokat nevetni Ádámon, amikor gondolkodik, mi legyen belőle, hiszen felelős az emberiségért. Töpreng: költő nem lehet, mert a holdat még nem látta, politikus nem lehet mert nincsenek elhagyandó elvei.... A művet néhány hete előadtuk a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület 45. születésnapján Alsóőrön, augusztus 16-án pedig Gödöllőn a kastély udvarán mutatjuk be - meséli Villányi Eszter, hozzátéve, hogy a tavalyi külhoni találkozóra eljött utánuk az ORF forgatni, amikor a Tótékat játszották egy Örkény-kiállításhoz kapcsolódva a Petőfi Irodalmi Múzeum parkjában.

Az aktív burgenlandi kulturális tevékenység mellett Villányi Eszter egy éve itthon is kapott egy vegyeskart: a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Napsugár Kórusát. Fontos fellépéseik voltak: a Boros András emlékest, a Hősök Napja városi ünnepség, a VI. Katonanóta Katonadal Találkozó Székesfehérváron, a Vas Megyei Nyugdíjas Énekkarok XI. találkozója, a Katonai Zarándoklat a horvátzsidányi kegyhelyen. Legközelebb a Savaria Karneválon láthatjuk őket a Civil Korzón.

- Az a törekvésem, hogy a csoportjaim egymás között is megtalálják a kapcsolatokat. A honvéd bajtársi kórus és a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület (BMKE) között együttműködési megállapodás van. Volt már olyan alkalom is, amikor a BMKE női karral együtt énekeltek. A honvéd bajtársi kórus eljött hozzánk Szigligetre, hogy dallal köszöntsék a 94 éves édesapámat - tudjuk meg Villányi Esztertől, aki 20 éve foglalkozik nemzetközi kapcsolatokkal. Szombathely újjáéleszti a testvérvárosi kapcsolatait, meghívták a szervező egyesület vezetőségébe, a zenei kapcsolatok fejlesztése lesz a feladata. Már tagja volt a Kaufbeurenbe látogató városi delegációnak is július közepén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!