12 nap a Covid-osztályon – Olvasónk számolt be a szombathelyi kórházban szerzett tapasztalatairól

78 éves olvasónk megemlítette, hogy milyen sokan támadják az egészségügyet ebben a nehéz, embertpróbáló időszakban, ezért úgy gondolta, hogy részletesen leírja, mit tapasztalt a 12 nap alatt, amíg kétoldali tüdőgyulladással és koronavírus-fertőzéssel feküdt a szombathelyi Markusovszky kórházban. Olvasói levél:

vaol.hu, Páhoki Márta

Markusovszky kórház , szombathely, 20201125, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Tisztelet, hála és köszönet!

Nemrégiben a parlamentben Kásler Miklós professzort, az emberi erőforrások miniszterét egy „szörnyeteg hentes”-nek merészelték nevezni. Ez az indok, hogy leírjam, én mit tapasztaltam az egészségügyben.

78 éves vagyok, november 26-án vitt be a mentő a szombathelyi kórházba, mert már egy hete rosszul voltam, fulladtam, gyenge voltam. A mentősök részéről a vizsgálat alatt – oxigénszint, láz stb. – segítőkészség, bátorítás, megnyugtatás volt jellemző.

Az Infectológiai osztályon alapos, mindenre kiterjedő vizsgálat: röntgen, vérvétel, EKG és teszt, ami alapján a COVID osztályra kerültem követték egymást. Itt a légzéssegítés – amit az ellenzék „selejtnek” titulált – nagyon sokat ért, tehermentesítette a tüdőt, segítette a levegővételt.

Minden nap vérvétel, vérnyomás-, láz-, vércukor-és véroxigénszint mérés. A laborban több ampulla vér vizsgálata, ami megfelelő támpontot ad a kezeléshez: antibiotikum, infúzió, akinél indokolt, mellkasi CT stb.

Mint laikus, fel sem tudom sorolni a rengeteg vizsgálatot, ami mind segíti a terápia végrehajtását. A nővérek, ápolók, orvosok segítőkészek, türelmesek. A higiénia példás, takarítás, fertőtlenítés mindenütt, tisztelet jár a takarítóknak is.

A laborosok, a háttérben dolgozók mind segítik a gyógykezelést. Tisztelet nekik is, akik láthatatlanok előttünk.

Az étkezésre rátérve: az étel finom, kielégítő, jóízű, megfelel egy fekvőbeteg kalória igényeinek a dietetikusok által összeállítva.

A figyelem, a vizsgálatok, a kezelések az utolsó lélegzetig tartanak, -ott voltam, láttam- senki nincs magára hagyva az utolsó pillanatban sem!

Ezzel a pár sorral szerettem volna leírni szigorúan azt, amit láttam és tapasztaltam.

Kétoldali tüdőgyulladás, és COVID19-fertőzés után 12 nappal elhagyhattam a kórházat.

Köszönet, hála és tisztelet minden egyes dolgozónak, a takarítótól az ápolóig, laborostól az orvosig. Valamennyiüknek, akik emberfeletti erőfeszítéssel teszik a dolgukat nap mint nap.

Jó egészséget és kitartást kívánok, tisztelettel és köszönöttel:

Páhoki Márta,

352. COVID-szoba volt lakója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!