Voks

2023.05.14. 07:28

Vasárnap elnök- és parlamenti választásokat tartanak Törökországban

Köztársaságielnök- és parlamenti választásokat tartanak vasárnap Törökországban.

MW

Recep Tayyip Erdogan török elnök választási plakátja a délkelet-törökországi Diyarbakirban 2023. március 20-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Sedat Suna

Helyi idő szerint délig (közép-európai idő szerint délelőtt 11 óráig) rendben zajlottak a vasárnapi köztársaságielnök- és parlamenti választások Törökországban, rendbontásról nem érkeztek híradások.

Az elnökválasztáson Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő két kihívóval néz szembe. 

A felmérések szerint az esélyesebb, Kemal Kilicdaroglu 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke. A másik, Sinan Ogan volt jobboldali parlamenti képviselő esélyei a felmérések szerint messze elmaradnak vetélytársaiétól. Csütörtökig volt egy harmadik kihívója is, Muharrem Ince, de ő visszalépett, egyébként szintén alacsony támogatottsággal bírt.   

Mindegyik elnökjelölt mögött egy pártszövetség áll, nem csupán párt. Erdogant a Nép Szövetsége, Kilicdaroglut a Nemzet Szövetsége, míg Ogant az Atya Szövetsége támogatja. 

Amennyiben a május 14-i elnökválasztáson egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok legalább 50 százalékát plusz egy voksot, akkor két héttel később, május 28-án második fordulót is tartanak.   

Voksolók egy isztambuli szavazóhelyiségben 2023. május 14-én, a török elnökválasztás első fordulójának napján
Fotó: Tolga Bozoglu / Forrás: MTI/EPA

A török sajtó beszámolt arról, hogy az állami vezetők, valamint az elnökjelöltek hol járultak az urnák elé.  

Recep Tayyip Erdogan elnök egy isztambuli iskolában adta le voksát. A szavazóhelyiségben nyilatkozva azt mondta: a török demokrácia erejének demonstrálása szempontjából nagyon fontos, hogy minden választópolgár leadja a szavazatát.  

Kemal Kilicdaroglu, a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, akit Erdogan legfőbb kihívójának tekintenek, egy ankarai iskolában voksolt. Távozóban az épület kapujánál felszólalva kijelentette: "mindannyian nagyon hiányoltuk a demokráciát, hogy együtt legyünk, hogy átöleljük egymást. Ezután - meglátjátok - eljő a tavasz".

Törökországnak az állami statisztikai hivatal legfrissebb, 2023 februárjában közölt adatai szerint csaknem 85,3 millió lakosa van.   

Május 14-ére közel 192 ezer szavazóhelyiséget alakítottak ki, amelyekben 60,7 millió választásra jogosult állampolgár adhatja le szavazatát. 

Voksolásra helyi idő szerint reggel 8 órától (közép-európai idő szerint 7 órától) 17 óráig (közép-európai idő szerint 16 óráig) van lehetőség.   

A külföldön élő törökök április 27. és május 9. között szavazhattak Törökország diplomáciai külképviseletein, de a török vámkapuknál, tehát a nemzetközi repülőtereken és az ország határállomásain vasárnap délután 17 óráig még ők is voksolhatnak. Május 9-ig 1 millió 817 ezer 10 külföldi török élt választójogával, a részvételi arányuk 53,19 százalékos volt. Az ő szavazócéduláikat a napokban Ankarába szállították. Ezeket a borítékokat szintén a 17 órás urnazárást követően bontják ki. A 3 millió 416 ezer választásra jogosult közül a legnépesebb diaszpóra Németországban él: 1 millió 501 ezer választót tartanak ott nyilván. A központi választási bizottság elnöke, Ahmet Yener pénteken azt mondta, hogy a nem végleges eredményeket még a választások napján, tehát vasárnap kihirdetik.

Az 1961 óta érvényben lévő választási törvény értelmében este 18 óráig az összes sajtóorgánumban tilos magára a választásra, valamint annak eredményére vonatkozó mindennemű hír, találgatás és megjegyzés közzététele. 

Este 18 és 21 óra között a médiumok kizárólag az YSK által kiadott információkat hozhatják nyilvánosságra.   

Az YSK a médiát érintő korlátozásokat a tervek szerint este 21 órakor oldja fel, bár dönthet úgy is, hogy ezt az időpontot korábbra hozza. 

A sajtóra vonatkozó korlátozásokon túl vasárnap reggel 6 órától éjfélig szintén tilos az alkoholtartalmú italok eladása és nyilvános fogyasztása. Az éttermek is csak ételt szolgálhatnak fel. Ezenfelül zárva tartanak a szórakozóhelyek, a bárok, a kocsmák, de a teázók, a kávézók, a mozik és még az internetkávézók is. Továbbá a rendőrökön és a közrend védelmével egyéb módon megbízottakon kívül más nem tarthat magánál fegyvert. Este 18 óráig pedig még esküvőt sem szabad tartani, de 18 és 24 óra között is csak a felsorolt tilalmak betartásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában