Guruló dollárok

2023.06.26. 07:17

„Ideje lenne, hogy elmeséljék, mit is pénzezgettek a kampány alatt” – a Jobbik elnöke Márki-Zay Péteréknek támadt

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a baloldali szereplők a korábbi tagadást követően sorra egymásnak esnek, mióta kiderült, hogy az ellenzéki összefogásban részt vevő hat párt 3,2 milliárd forint büntetést kaphat az illegális külföldi kampányfinanszírozás miatt.

MW

Budapest, 2021. október 8. Márki-Zay Péter, Hódmezõvásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke (j) és Karácsony Gergely fõpolgármester sajtótájékoztatót tart az Országház elõtt 2021. október 8-án. Karácsony Gergely visszalép az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenybõl. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által indított politikus közölte: arra kéri támogatóit, hogy az elõválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az elmúlt harminc év legsúlyosabb kampányfinanszírozási botránya robbant ki, amikor tavaly augusztusban Márki-Zay Péter a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjében elszólta magát – vagy tudatosan tett említést arról –, hogy az általa alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom júniusban, tehát jóval az országgyűlési választások után is több száz milliós támogatást kapott az Egyesült Államokból. 

Mint a baloldal korábbi közös miniszterelnök-jelöltje fogalmazott, ennek segítségével tudták kifizetni a kampány utolsó számláit. 

Az ügy kirobbanása után a Márki-Zay mögött álló ellenzéki pártok gyakorlatilag úgy tettek, mintha ott sem lettek volna a kampányban. 

Mostanra a helyzet gyökeresen megváltozott, a baloldali pártok közötti egység látszata is elpárolgott, miután kiderült, a tavalyi választási összefogásban részt vevő hat párt 3,2 milliárd forint büntetést kaphat az illegális külföldi finanszírozás miatt

– hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Mint ismert, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata megállapította, hogy 

a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd a választási kampányban a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét figyelmen kívül hagyta, a törvényi előírásokat megkerülte a közös kampányuk finanszírozásában, a kampányköltések mértékének korlátozásában és a kampányelszámolásban.

Erre reagálva Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke azt írta, feltenne Márki-Zay Péternek és Karácsony Gergelynek „néhány száz millió forintos kérdést” a külföldről érkezett milliárdokkal kapcsolatban. Közölte: „Ideje lenne, hogy végre elmeséljék, mit is pénzezgettek ők a kampány alatt.” 

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában