Púder Nélkül

2011.05.15. 05:45

Virágszenvedély: rózsacsokorral érkezett a szerelem

Horváthné Molnár Eszter (38) kislánykora óta a virágok szerelmese. Még a férje is úgy jött: belépett a boltba, és vett neki egy csokrot.

Merklin Tímea

- Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a hobbim a szakmám. Gyerekkorom óta virágokkal foglalkozom. A nagyszüleimnek van egy kertje Kőszegen, én mindig egy óra alatt értem fel a hegyre, mert virágot kötöttem útközben - meséli Eszter. - Édesapám Tanakajdon dolgozott gyombiológusként a növényegészségügyi állomáson, az arborétum mellett laktunk. Édesanyám tanárnő volt, de megfertőztem a virágszenvedéllyel, otthagyta a pályáját, ő is virágos lett. Mérnök és pedagógus házaspár gyermekeként én vállalkozóként nyitottam virágboltot a rendszerváltás után, ez akkor nem volt gyakori. Talán nincs is olyan a szakmában, aki kikerülve az iskolapadból, rögtön üzletet nyitott volna. Ennek épp húsz éve. A pályaválasztásomat dr. Iváncsics Istvánné is befolyásolta, aki középiskolában az osztályfőnököm lett. Ő látta bennem az elszántságot. Korán megtanultam a virágok latin nevét, a cserepes növények igényeit, ápolását, állandóan virágok közt sürögtem-forogtam. Még középiskolásként második lettem a fiatal virágkötők országos szakmai versenyén. Erre lelkes felkészítő tanárnőm Bereczki Imréné volt.

Eszter azt mondja, sokan csak azt látják, hogy valaki egész nap virágok közt álldogál egy üzletben, de ebben a munkában rengeteg kreatív energia van; egy szép csokor és koszorú fizikai és szellemi termék. Alkotás.

- Mikor nem tudok aludni éjjel, akkor jönnek a gondolatok. A ballagások, az esküvők, a Mindenszentek ünnepe számomra kihívásos időszakok. Ilyenkor az emberek több pénzt szánnak egy-egy kompozícióra. Olykor rámbízzák, milyen legyen, olykor elmondják, mit szeretnének, vagy ráérzek...

A menyasszonyi csokrokról szólva kiderül, most a pink-lila árnyalat a divat, alacsony menyasszonynak kicsi kerek, magas menyasszonynak hosszú csokor való. Van, aki a sztárokat utánozza, és Eva Longoria-csokrot kér: öt füzér Phanelopsis orchideából. Vannak elszánt menyasszonyok, és vannak, akik sokat variálnak, még az utolsó pillanatban is.

- Volt olyan, hogy idejött az üzlet elé a Limuzin, hogy feldíszítsem, de díszítettem már esküvői bicikliket is, a kormányon és a sárhányón voltak a díszek, mezei virágból volt a menyasszonyi csokor - meséli Eszter az elmúlt két évtized szélsőséges példáit.

A mindennapi munkákról szólva megtudjuk: ballagásra a lányok idén lilás-rózsaszínes körcsokrokat kaptak, a fiúk hosszabb, kardos virágokat, strelíciát, heliconiát, leocadendront. A születésnapi csokrokba Eszter életkor szerint válogatja a virágokat. Egy 30-as nőnek például vidám, tavaszias, zöldes-sárgás csokrot köt - szellő rózsát, fréziát, alstroemeriát, minigerberát tesz bele. Ezt egy fiatalos 40-es nő is kaphatja. Egy idősebb 40-esnek lilásabb, bordósabb árnyalatú körcsokor való: liliomból, gerberából, alstroemeriából (inkaliliom), solidágóból válogat bele. Az 50-es, 60-as nők egyértelműen a klasszikus, nyújtott csokrokat szeretik, flamingó, kála, orchidea kerülhet bele. Szegfűt ma inkább már csak temetőbe visznek. Hollandiában jön vissza a szegfű-divat, de szár nélkül, csak a virágfejeket gömbbe kötve.

- A virágbolt az élet iskolája, sokan bejönnek beszélgetni, tanácsot kérni - mondja Eszter, aki nagy hangsúlyt fektet nemcsak a virágok, de az emberi kapcsolatok ápolására is.

RÓZSACSOKORRAL HÓDÍTOTT A FÉRJ

Eszternek két gyermeke van, Rebeka 12, Benedek 7 éves. A kislány ügyeskezű, még nem tudni, beleszeret-e a virágkötészetbe. Eszter a férjét úgy ismerte meg, hogy az 18 évvel ezelőtt bejött a boltba, és vett neki egy sárga rózsacsokrot. Ezt a lány nem akarta elfogadni, de a fiatalember kitartó volt. Sok barátot, ismerőst is hoztak a virágok, Eszter legjobb barátnője is így jött be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!