Púder Nélkül

2011.08.17. 13:29

Az étcsokoládé helyettesíthetné a napvédő krémeket?

Montreal– Jó hír az étcsokoládé és napozás szerelmeseinek: a két öröm nemcsak összeegyeztethető, de az első enyhíti a második kellemetlen mellékhatásait, azaz a napszúrást – állítják quebeci kutatók, akik kutatást folytatnak ezen állítás bebizonyítására.

MTI

A québeci Laval Egyetem egyik intézete toborzókampányt indított 25-26 éves, nagyon világos bőrű nők számára. Harmincan már jelentkeztek az egészséges táplálékok intézetének (INAF) hirdetésére, és harminc másikat várnak még, hogy meglegyen a hatvanfős minta. Az első csoport már elkezdett napi három szelet étcsokoládét (illetve placebót) fogyasztani, amit 12 héten át folytat.
   
Különlegesen elkészített, polifenolokban gazdag csokoládéról van szó. A polifenol a kakaóban meglévő szerves molekula, a természetes antioxidánsok alkotóeleme. A hasonló ízű placebo egyáltalán nem tartalmaz polifenolt.
   
Bruno Riverin, a kísérletet vezető fiatal kutató elmondta: a résztvevők, sőt még a kutatók sem tudják, hogy ki eszik "igazi" csokoládét és ki kapja a polifenolmentes változatot.
   
A laboratóriumban tett rendszeres látogatáskor a résztvevők arcuk alsó részén és alkarjukon egy kis lámpa által kibocsátott pontos adag ibolyántúli sugárzást kapnak. A kutató reményei szerint a kísérlet bebizonyítja majd, hogy azok, akik polifenolos csokoládét ettek, jobban elviselik reakció nélkül a bőrüket érő erősebb sugárzást, mint azok, akik csak placebót kaptak.
   
Németországban és Nagy-Britanniában elvégzett kutatások alapján már vontak le hasonló következtetést. A résztvevők száma azonban viszonylag alacsony, 18, illetve 30 volt – mondta el Bruno Riverin.

Forrás: (MTI/AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!