Rátót

2014.10.05. 21:35

Megemlékezés az Aradi Emlékparkban

Rátót – Szép számmal gyűltek össze a faluban vasárnap délután, ahol a 165 évvel ezelőtt mártírhalált halt 13 aradi vértanúra emlékeztek. A megemlékezésre a megye minden pontjáról érkeztek.

Markó Petra

A településen délután két órakor kezdődött a program, amikor a római katolikus templomban szentmisét tartottak az 1949. október 6-án kivégzett honvédtisztek lelki üdvéért.

Felső kép: Tóth Marianna és Németh Csenge helyezik el a megemlékezés koszorúit a rátóti síremléknél. Fotó: Szendi Péter

A kápolna elől a vendégek a Rátóti Tűzoltó Egyesület és a körmendi Batthyány Lovasbandérium vezetésével közösen vonultak át a rendezvény második helyszínére, az Aradi Emlékparkba. Málics Ferenc polgármestertől megtudtuk: a település örökölte azt a nemes feladatot, hogy őrizze az aradi vértanúk emlékét. A hagyomány szerint ugyanis Deák Ferenc az 1860-as években többször volt itt Széll Kálmán és felesége vendégeként, és ő ültette azt a 13 tölgyfát, amely a tragédiára emlékeztet.

Rátót évek óta a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-vel közösen ápolja a vértanú tábornokok és Deák Ferenc emlékét. Így volt ez az idei évben is. Az aradi 13-ra emlékező műsor Domiterné Molnár Annamária, Rátót alpolgármesterének köszöntőjével kezdődött, aki után Majthényi László, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány főtitkára vette át a szót. Beszédében az aradi hősökről úgy emlékezett meg, mint a hétköznapi emberekről, akik ugyanúgy élték az életüket, mint mi – udvaroltak, nősültek, gyerekeket neveltek és a boldogulásukat keresték. Málics Ferenc polgármester nagyon büszke arra, hogy a rátóti édesanyák a gyermekeikkel együtt már második esztendeje koszorúzzák meg a síremlékeket.

Az idei esztendő különlegessége, hogy a gasztonyi önkormányzat is bekapcsolódott a megemlékezésbe. A program végén ugyanis elindítottak egy fáklyás csónakot Rátótról Gasztonyba, ahol a láng megérkezése és kikötése után 13 mécsest gyújtottak meg és méltatták a 13 aradi honvédtiszt emlékét.

Az emlékfák része kiszáradt, ma már csak hét él közülük. Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az elpusztult fák pótlásáról gondoskodni fognak. Az idős, kocsányos tölgyek elhullott magját az erdészek összegyűjtötték és elültették Ivánc mellett évekkel ezelőtt. Ez az erdő jelenleg 15-20 éves, és jövő év októberére az eredeti fasort teljes egészében visszaállítják belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!