Szombathely

2014.09.08. 17:03

Befejeződött az ajánlások gyűjtése

A választási kampányidőszak augusztus 23-tól október 12-én 19 óráig tart.

Rékai Zoltán

Kampánytevékenység a kampányeszközök kampányidőszakban történő felhasználása és minden egyéb olyan tevékenység, amelynek célja a választói akarat befolyásolása vagy annak megkísérlése. Nem minősül azonban választási kampánynak a választási szervek tevékenysége, valamint az állampolgárok – mint magánszemélyek – közötti személyes kommunikáció, függetlenül annak tartalmától és formájától. Hétfőn véget ért az ajánlások gyűjtése. Az előírt számú ajánlást megszerzett egyéni listás és az egyéni választókerületi képviselőt, valamint a polgármester-jelölteket legkésőbb 2014. szeptember 8-án 16 óráig kellett bejelenteni a helyi választási irodában.

A jelölteknek, jelölő szervezeteknek a választók szavazatai megszerzése érdekében folytatott kampánytevékenység során kiemelt figyelmet kell fordítania arra, hogy tevékenységük minden esetben megfeleljen a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének. Bár a választási kampány része és velejárója az, hogy a jelöltek és a jelölő szervezetek egymás tevékenységét illetően kritikát fogalmaznak meg, illetve minősítik egymás programját, esetenként negatív kampányt folytatnak. Ennek során azonban el kell különíteni azt, hogy a kampányban az egymás irányában megjelenő kritikai megnyilvánulások véleményt közölnek vagy tényt állítanak. Míg a vélemény – legyen az akár szélsőséges, vagy egyesek számára bántó – önmagában nem vezethetnek a választási jogszabályok megsértéséhez, a valótlan tartalmú tényállítások azonban alkalmasak a választópolgárok megtévesztésére, így a választásra irányadó jogszabályok megsértésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!