Tokorcs

2015.09.23. 11:36

Tokorcs régi kincsesháza évente egyszer megnyílik a látogatók előtt: Péntekék ezúttal is szívesen látták a vendégeket

Tokorcs - Az írott feljegyzések szerint legalább 150 éves, de Anna asszony véleménye szerint ennél is korosabb lehet a vályogból épült takaros, barátságos ház: Tokorcs legöregebb épülete.

Vas Népe

Péntek József és felesége 1994-től őrzi, ápolja a házat, amely családi örökség. Állandó lakhelyük Veszprémben van, de általában József-naptól Szent Mihály napjáig itt töltik az időt – és a Kulturális Örökség Napjainak alkalmával a látogatók előtt is megnyitják portájukat.

A házigazdák ezúttal is igazi vendégszeretettel mutatják be a tisztaszobát, a konyhát, a kamrát és a kert kincseit. 2012-ben az önkormányzat hívta fel figyelmüket a Kulturális Örökség Napjaira, és ők örömmel kapcsolódtak be a programba. Az idén is két napon át, reggeltől estig folyamatosan fogadták a vendégeket; mi Lengyel László celldömölki alpolgármester társaságában látogattunk el hozzájuk. A látványtól azonnal megelevenednek a gyerekkori emlékek: a sparhelt, a petróleumlámpa, díszpárnák, hímzések látványa felérnek egy időutazással. A házigazdák féltő szeretettel óvják kincseiket, és minden évben alig várják a kora tavaszt, hogy hazajöhessenek. Haza, egy elmúlt világba, amelynek ez a ház nem múzeumi, hanem élettel teli helyszíne: ők itt laknak, élnek, használják azokat az eszközöket, amelyeket sokan már csak könyvekből, vagy tájházakból ismernek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!