Érettségi

2022.05.03. 11:56

„Arra koncentráltam, hogy elhiggyem, meg tudom csinálni” – a matekérettségi előtt jártunk a közgazdasági középiskolában - fotók

A matematika írásbelikkel folytatódtak ma reggel az érettségi vizsgák. Ott voltunk a szombathelyi Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikumban fél órával a vizsga kezdete előtt.

Tóth Kata

Mihályfi Dávid egy cseppet sem tűnt feszültnek a vizsga előtt.

Forrás: Unger Tamás

Az érettségizők fél 9-kor ültek be a termekbe, ezzel párhuzamosan az igazgatói irodában egy bizottság jelenlétében jegyzőkönyvbe vették, hogy az írásbeli dolgozatokat tartalmazó dobozt felbontotta Sági József igazgató. Maizner Patríciát fél 9 előtt állítottuk meg a lépcsőfordulóban, hogy megkérdezzük, hogyan készült lélekben a mai napra. – Mindig nagy megmérettetés, ha vizsgáznom kell. Stresszhelyzetben általában gyengébben teljesítek, így aztán arra koncentráltam, hogy elhiggyem, meg tudom csinálni. A magyarérettségin túl vagyok, és mivel inkább reál beállítottságú vagyok, a matekeredményben bízom. A tanárnő azt tanácsolta, gyúrjunk rá az első részre. 

© Unger Tamás
Maizner Patrícia a matematikaérettségi előtt
Forrás: Unger Tamás

Ha az jól sikerül, nagy kő esik le a szívünkről és több önbizalommal állunk neki a másodiknak. Azt is mondta, hogy egy feladatot se hagyjunk ki, és hogy sok mindenre lehet pontot szerezni. A 12. a osztályos Patrícia Veszprémbe készül programtervező informatikus szakra. Történelem, angol, emelt szintű informatika és szakmai érettségi – sok megpróbáltatás vár még rá a nyári szünet előtt. Az osztálytársa, Mihályfi Dávid egy cseppet sem tűnt feszültnek fél órával a vizsga előtt. – A nyugalom a legfontosabb. A matek megy, a geomatria-feladatok néha kacifántosak, de számomra nem ez a mumus tantárgy az érettségi sorozatban. A történelem a nagy kérdőjel – mondta. Ő is programtervező informatikus szakra készül, de Budapestre, az ELTE-re.

Kilenc órakor kezdődött a vizsga – a 97 végzősön kívül hárman írtak még emelt szintű érettségit, illetve javítóvizsgát az iskolában.

A közgazdasági középiskola nagy létszámú, sok tantermet és tanárt lefoglal az érettségi, ezért úgy gazdálkodtak az idővel, hogy az írásbeli vizsgák első három napján szabadnapot kaptak az alsóbb évfolyamosok.

Humánus feladatsort kellett teljesíteniük: Király Bernadett matematika-informatika szakos oktató kora délután úgy fogalmazott: humánus, a Covid utáni kíméletes feladatsort kellett teljesíteniük a diákoknak. – Kevesebb volt a valószínűségszámítás, mint az előző években és azok a részek is, amiket a pandémia alatt az online oktatás idején tanultak. A gyerekek fele jól megírhatónak gondolta az érettségit, a másik részük könnyebbre számított. A többség kihasználta a rendelkezésre álló 180 percet. A tanárnő abban bízik, hogy a diákoknak nem okozott nehézséget a feladatsor. Az ötösért persze az apróságokra is nagyon kellett figyelni.
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában