Bulvár

2011.10.20. 13:17

Magyarországon forgatják a Die Hard ötödik részét

Magyarországon forgatják Bruce Willis főszereplésével a Die Hard-filmsorozat ötödik részét - jelentette csütörtökön a CTK hírügynökség.

MTI

Az értesülés szerint az akciófilm producerei eredetileg Csehországot választották a forgatásra, ám a külföldi produkciókat érintő, időközben bizonytalanná vált cseh pénzügyi támogatási rendszer miatt, végül úgy döntöttek, hogy Magyarországra jönnek.
    


A 20th Century Fox stúdiónál készülő Die Hard 5 stábja három hónapot akart Csehországban tölteni, és egymilliárd koronát (12 milliárd forintot) költöttek volna a munkálatokra. Mivel a forgatás 2012 februárjában kezdődött volna, már most fel akartak álltani Prágában egy irodát. Ekkor értesültek arról, hogy cseh részről a 2011-re és 2012-re tervezett támogatásokat nem tudják garantálni, mert a jövő évi költségvetés vitája még nem zajlott le Csehországban.
   
"Csodálkozásukat fejezték ki, hogy akkor miért hívtuk őket. Megbízhatatlannak nevezték az ilyen viselkedést, és máshova mentek" - idézte a hírügynökség Ludmila Claussovát, a Cseh Filmbizottság (CFK) vezetőjét.
   

A jelentés szerint egy másik nagyszabású hollywoodi produkció cseh forgatása is bizonytalanná vált. A The Gray Man című, Brad Pitt-mozi ugyanis szintén a 20th Century Fox produkciója, amelynek rossz tapasztalata van a csehországi forgatással.
    
Csehországban 2010 júniusában vezették be a külföldi filmes produkciók támogatását az Európai Bizottság jóváhagyásával. A program alapján a cseh állam az országban forgó külföldi filmek költségeinek akár húsz százalékát is visszatéríti. Hasonló programok működnek Magyarországon, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Írországban és további hat európai államban. A támogatás mértéke a filmek teljes költségvetésének 15-28 százalékáig terjed - ismertette a CTK.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!